Neimari konačno napustili Sremsku! Od danas su zabranjeni automobili i u ovoj gradskoj štrafti, sledi uređenje podzemnih prolaza (FOTO)

30.01.2023

18:35

0

Nakon probijanja rokova, bageri, mašine i neimari uspešno su završili kompletnu obnovu ulice, koja važi za jednu od najpoznatijih prečica u gradu

Neimari konačno napustili Sremsku! Od danas su zabranjeni automobili i u ovoj gradskoj štrafti, sledi uređenje podzemnih prolaza (FOTO)
Sremska ulica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Radovi na rekonstrukciji Sremske ulice konačno su završeni, te je sada pešačka zona u strogom centru Beograda proširena, a u potpunosti je obnovljen i prilaz podzemnom pešačkom prolazu koji se nalazi na kraju ove ulice.

Nakon nekoliko probijanja rokova, bageri, mašine i neimari uspešno su završili kompletnu obnovu Sremske, koja važi za jednu od najpoznatijih prečica u grad, a koja Beograđane vodi direktno do Zelenog venca.

Rekonstrukcija ove gradske štrafte započeta je u junu 2022. godine, a ulica je bila raskopana od Knez Mihailove do Ulice maršala Birjuzova. 

Prema građevinskoj tabli, uređenje ove pešačke zone trebalo je da bude završeno 28. septembra, zatim dva meseca kasnije, da bi se rok zbog kašnjenja sa ugradnjom izolacije na 600 kvadrata prostora pomerio za sredinu decembra. 

Svi radovi su maltene bili gotovi krajem decembra, ali je tada neimarima preostalo da urede prilaz podzemnom prolazu na kraju Sremske, a sada su i oni konačno završeni.

- Deo Sremske ulice, između Maršala Birjuzova i Knez Mihailove, sada potpuno pretvoren u pešačku zonu i kompletna rekonstrukcija je završena. Uređen je i prilaz podzemnom prolazu u Sremskoj - rekao je danas predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović.

On je istakao da je kompletno zamenjena i konstrukcija koja se nalazila oko samog prilaza podzemnom prolazu na kraju ove štrafte, kao i da je postavljen potpuno novi lift.

- Zamenjene su podne i zidne ploče, stavljena je potpuno nova rasveta, a postavljen je i video-nadzor koji već daje rezultate na prvom urađenom prilazu podzemnim prolazima, jer više nema grafita i nalepnica - kaže Marijanović.

Kompletirana pešačka zona u jezgru grada

Postojeći asfaltni zastor u Sremskoj ulici zamenjen je novim pešačkim koridorom koji je popločan različitim vrstama kamena u dužini od 165 metara i površine 3.200 metara kvadratnih, čime je ovaj deo prestonice pretvoren u pešačku zonu.

Podsetimo, pešačka zona u centralnom jezgru glavnog grada projektovana je pre četrdeset godina, a u proteklih pet godina uređeno je oko 20.000 kvadratnih metara prostora za kretanje pešaka.

Potpunu obustavu saobraćaja i novi sjaj dobili su Obilićev i Kosančićev venac, Zmaj Jovina, Ulica cara Lazara, kao i deo ulica Kralja Petra i Maršala Birjuzova.

Dokle se stiglo sa uređenjem podzemnih prolaza?

Nakon završenog podzemnog prolaza u Sremskoj ulici, u toku su i radovi na uređenju pešačkog prolaza kod Palate Albanije, a neimari istovremeno rade i na prolazu kod Robne kuće Beograd na Terazijama

Takođe, uskoro bi trebalo da počne i uređenje prilaza kod hotela "Moskva".

Prema rečima predsednika opštine Stari grad, sa kompletnom rekonstrukcijom samih podzemnih prolaza krenuće se onda kada budu završeni svi prilazi njima.

- Kada se završi kompletna rekonstrukcija, građani će imati čiste i bezbedne podzemne prolaze i oni više neće biti ruglo u centru grada kao što je to bilo u prošlosti - naveo je Marjanović.

Što se tiče radova na pešačkom prilazu kod Palate Albanije, on je rekao da su u završnoj fazi, te da su preostali finalni radovi na konstrukciji oko tog prilaza.

- U narednih petnaest dana i ovi radovi će biti kompletno završeni, a zatim i kod podzemnog prolaza na Terazijama - zaključio je Radoslav Marjanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike