Beograđanka očajna - komšije joj sušilicama za veš zagradile ulaz u stan! Da li je dozvoljeno "prisvajanje" hodnika zgrade? (FOTO)

30.01.2023

07:10

1

Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika za 24sedam objasnio je da sušenje veša u hodnicima i ispred zgrada nije dozvoljeno

Beograđanka očajna - komšije joj sušilicama za veš zagradile ulaz u stan! Da li je dozvoljeno "prisvajanje" hodnika zgrade? (FOTO)
Sušenje veša/Ilustracija - Copyright Profimedia/Printscreen/Twitter

Sušilice za veš, bicikli, cveće, kese sa đubretom, stari nameštaj i mnoge druge stvari stanari beogradskih stambenih zajednica drže po hodnicima zgrada, bez obzir na to da li su dobili "zeleno svetlo" od ostalih komšija ili ne.

Upravo takvu situacija reporter 24sedam zabeležio je u jednoj zgradi u paliluskom naselju Borča, gde stanari suše veš nasred hodnika zgrade, tako da onemogućavaju ostalim komšijama ulazak u svoje stanove.

24sedam
Stanari suše veš u hodniku zgrade

Kao što se vidi na priloženoj fotografiji, stanari dva stana svoje sušilice za veš izbacili su ispred ulaznih vrata, tako da komšijama čiji se stan nalazi u sredini praktično biva nemoguće da normalno i neometano uđu u svoj stan. 

Da stvar bude još gora, ti stanari skoro svaki dan suše veš ispred svojih ulaznih vrata! 

- Svaki dan se susrećem sa sušilicama za veš. Relativno skoro sam se doselila u ovu zgradu i moram vam reći da se sa ovim nikada do sada nisam susrela. Te komšije imaju terase, pa mi nije jasno zbog čega svoj veš ne suše u svom stanu, kao što to rade svi ostali - požalila se za 24sedam stanarka koja živi u ovoj zgradi u Borči. 

24sedam
 

Osim tih stanara, na koje je nažalost navikla, ona kaže da je jedno veče, kada se vraćala kući, ispred ulaza u lift zatekla "novu" sušilicu za veš, zbog čega je totalno zanemela.

- Nije mi uopšte jasno kako iko zdrave pameti može sopstveni veš da suši u hodniku zgrade, a kamoli da sušilicu stavi ispred lifta - zaključila je ona za 24sedam.

Upravo zbog ovakve situacija, ali i mnogih drugih svakodnevica sa kojima se stanari susreću, reporteri 24sedam istražili su da li je dozvoljeno sušenje veša u hodniku zgrade. 

Zabranjeno sušenje veša u hodnicima zgrada

Kako je za 24sedam nedavno objasnio Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika, sušenje veša u hodnicima i ispred zgrada nije dozvoljeno.

- Sve što narušava izgled zgrade nije dozvoljeno, mada mnogi kače veš gde god stignu. Ako nekome od stanara smeta veš koji je okačen na žici ispred zgrade između dva drveta, može da se obrati upravniku ili komunalnoj inspekciji. Inspekcija može da naloži upravniku da skloni tu žicu gde se kači veš, pošto je pitanje da li će oni da zateknu taj veš ili ne. Ako ga zateknu i utvrde čiji je veš, komunalna inspekcija, prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, nadziranom subjektu daje rok od 15 dana da ukloni žicu - kazao je Spasić.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Stanimir Spasić 

Takođe, naš sagovornik je istakao da hodnici ne služe za širenje veša.

- Hodnici moraju da budu prohodni, maltene ni cveće, iako je lepo, ne bi smelo da se tu drži, bez zajedničke saglasnosti. S obzirom na to da u jednoj stambenoj zajednici žive i mala deca, odnosno da roditelji kroz hodnike prolaze sa kolicima, niko ne sme da zakrči taj prostor i onemogući drugome da nesmetano izađe ili uđe u svoj stan - naveo je on Spasić.

Profesionalni upravnik je dodao kako su ovakve situacije najčešće na poslednjim spratovima, jer stanari računaju da tu niko ne prolazi sem ljudi sa tog sprata, i automatski prisvoje "više nego što bi trebalo".

Sušenje veša u hodnicima - pitanje zdravlja stanara

Pojedina istraživanja pokazala su da sušenje odeće u zatvorenom prostoru podiže nivo vlage u vazduhu za do 30 odsto, čime se stvaraju idealni uslovi za razvoj gljivičnih spora, posebno Aspergillus fumigatus, koje se lako udišu i unose u organizam.

Zbog toga je sušenje veša u hodnicima ne samo pitanje kulture stanovanja u stambenim zgradama, već i pitanje zdravlja svih stanara, jer vlaga koja nastaje od sušenja veša u zatvorenim prostorima utiče na stvaranje plesni, memle i alergena štetnih po zdravlje svih stanara u zgradi. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike