Fasada pala na bebu i šokirala Beograđane! Istraživali smo ko odgovara za ovakve situacije i od koga naplatiti odštetu

02.11.2022

08:12

0

Oštećeni može da tuži zgradu

Fasada pala na bebu i šokirala Beograđane! Istraživali smo ko odgovara za ovakve situacije i od koga naplatiti odštetu
Spasićev pasaž (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Beograđane je pre neki dan zaprepastila vest da je na bebu, koja je bila u kolicima, pala fasada u Knez Mihailovoj uliciDo incidenta je došlo prilikom prolaska četvoročlane porodice kroz pasaž "Milenijum", u Knez Mihailovoj ulici, kada je na bebu u kolicima pao betonski blok.

Na svu sreću, dete je prošlo sa ogrebotinom, ali se veliki broj građana pita ko je odgovoran za ovakvu nezgodu.

Stambena zajednica kriva?  

Prema rečima Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, za konkretan slučaj u Knez Mihailovoj ulici trebalo bi da odgovara stambena zajednica. 

- U ovom slučaju postoji dosta faktora, da li su stanari uočili da je fasada sklona padu na vreme ili ne. Znate, i nova fasada otpada, a kamoli stara. U svakom slučaju, stambena zajednica odgovara za takve situacije - navodi Spasić za 24sedam

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Stanimir Spasić

Kada je reč o situaciji da, na primer, na automobil padne fasada neke zgrade, profesionalni upravnik ističe da je i u tom slučaju stambena zajednica odgovorna za posledice.

- U tom slučaju osoba može da tuži čitavu stambenu zajednicu, pa da svi stanari odgovaraju solidarno, ili jednog člana, pa da on štetu otplaćuje od stambene zajednice - objašnjava za 24sedam Spasić. 

Šta kažu u Sekretarijatu? 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na pitanje ko je dužan da brine o bezbednosti stanara i da održava fasade na stambenim zajednicama, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove kažu da ta odgovornost leži na stanarima i upravniku stambene zajednice.

- Shodno Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete, imaju vlasnici ili korisnici samostalnih delova zgrade. Stambena zajednica, preko svojih organa, ili profesionalni upravnik, kome su povereni poslovi upravljanja, ima obavezu da održava delove zgrade na način kojim se obezbeđuje funkcionalnost tog dela zgrade prema propisima koji bliže određuju njihovu funkcionalnost i na način kojim se eliminiše opasnost od nastupanja štete ili nemogućnosti korišćenja drugih delova zgrade - navode u Sekretarijatu.

Kako dalje objašnjavaju, ako građevinski inspektor Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju utvrdi da se korišćenjem objekta dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata, bezbednost okoline ili ugrožava životna sredina, naložiće izvođenje potrebnih radova. 

- U ovim slučajevima, može eventualno narediti uklanjanje delova fasade koji su skloni padu - zaključili su iz Sekretarijata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike