Svaki sedmi upravnik zgrade ima prijavu Sudu časti: Beograđani se žale da im "samo uzimaju novac", izbegavaju ih i ne podnose račune!

08.11.2022

18:30

0

Licenca se oduzima zbog težih povreda, kao što je recimo pronevera novca

Svaki sedmi upravnik zgrade ima prijavu Sudu časti: Beograđani se žale da im "samo uzimaju novac", izbegavaju ih i ne podnose račune!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Beograđani se neretko žale na rad profesionalnih upravnika u svojim zgradama, razlozi su različiti, a na godišnjem nivou Sudu časti Privredne komore Srbije stigne preko 80 prijava građana koji su nezadovoljni kako upravnici obavljaju svoj posao.

Inače, u Beogradu je aktivan 581 upravnik, što znači da 

Građani u prestonici najviše se žale da upravnici nemaju dovoljnu komunikaciju sa njima, da služe samo da bi uzeli novac, da su često nedostupni i da ne odgovaraju na njihove pozive i primedbe, kao i da ih ne obaveštavaju o promenama na zajedničkom računu.

24sedam/Goran Sivački
 

Ipak, Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije naglašava za 24sedam da stanari često podnose žalbe koje nisu osnovane.

- Stanari podnose primedbe koje su neosnovane, poput onih da upravnik određen period nije bio u zgradi ili da nije angažovao nadležne službe za saniranje određenih problema u stambenoj zajednici - objasnio je on.

Spasić ističe da Sud časti isključivo brani kodeks profesionalnih upravnika, a ne neosnovane primedbe pojedinih stanara.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
 

- Ukoliko su stanari nezadovoljni radom upravnika, imaju opciju da ga smene glasanjem stanara ili da ga tuže nadležnoj inspekciji - objasnio je Spasić. 

Niko nije izgubio licencu

Interesantan je podatak da iako je Sudu časti PKS-a od 2019. godine do danas podneto čak 553 žalbi na teritoriji Srbije, nijedan upravnik nije izgubio licencu niti je obrisan iz registra.

- Licenca se oduzima zbog težih povreda, kao što je recimo pronevera novca. Izricane su neke opomene, a licenca nije oduzeta nikome zato što nije bilo osnova za njeno oduzimanje - kaže za 24sedam Spasić.

Na upravnike se uglavnom žale stanari, ali u poslednje vreme u Privrednu komoru Srbije stiglo je nekoliko prijava koje profesonalni upravnici podnose protiv svojih kolega, koje se mogu okarakterisati kao nelojalna konkurencija.

24sedam/Goran Sivački
 

To se uglavnom odnosi na preduzimanje neprimerenih radnji usmerenih na raskid postojećih poslovnih odnosa između drugog organizatora i stambenih zajednica sa kojima je u ugovornom odnosu.

Šta je Sud časti?

Sud časti pri Privrednoj komori Srbije osnovan je Zakonom o privrednim komorama u svrhu odlučivanja o povredama dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala.

Postoji duže od pola veka i deluje kao "savest" privrednika, upozoravajući ih ne samo na obavezu poštovanja zakona, već i potrebu poštovanja određenih moralnih vrednosti u poslovnoj praksi. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike