Šampionska godina za Beograd: Jeo se kiseli kupus, gledao se fudbal i rekordan broj turista posetio je prestonicu!

12.01.2023

18:30

0

Gosti iz Ruske federacije ostvarili su prošle godine najveći broj noćenja u Beogradu

Šampionska godina za Beograd: Jeo se kiseli kupus, gledao se fudbal i rekordan broj turista posetio je prestonicu!
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Beograd je tokom 2022. godine pokazao kako jedna evropska metropola može da pripremi raznovrsan sadržaj kada je reč o manifestacijama i događajima, i kako da privuče turiste iz čitavog sveta. 

Iako se 2019. smatrala rekordnom godinom po broju turista koji su prenoćili po nekoliko dana u Beogradu "pobednička štafeta" je prestonici "pala u krilo" prošle godine. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako je za 24sedam istakao direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović, u srpsku prestonicu dolaze turisti iz čitavog sveta, a prosek njihovog ostajanja u gradu tri do četiri dana.

Popović navodi da je noćenje 3-4 dana odlika turističkog proizvoda koji imaju i Beč, Budimpešta, Pariz i London. 

- Poslednji podaci koje imamo za 2022. godinu, a to su brojke do novembra, pokazuju da su gosti iz Ruske federacije ostvarili najveći broj noćenja u Beogradu. Drugo mesto su zauzeli turisti iz Turske, dok treće mesto čvrsto drže zemlje nekadašnje Jugoslavije - objasnio je naš sagovornik. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Direktor TOB-a Miodrag Popović 

Za 2022. pravo iznenađenje je porast broja turista iz Grčke, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država. 

Govoreći o turistima iz Narodne Republike Kine, Popović kaže da je njihov broj smanjen u poređenju sa 2019. godinom. 

Hoteli, hosteli, stan na dan - sve puno!

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Prema rečima direktora TOB-a, popunjenost hotela u Beogradu do meseca novembra bila je preko 80 odsto, dok bi trebalo da ta brojka za decembar bude i 100 odsto. 

- Kada je reč o privatnim smeštajima, hostelima i stanovima na dan njihova popunjenost je bila izuzetno velika u 2022. Oni su bili kompletno ispunjeni turistima, naročito u novembru, a sigurno i u decembru - kaže on. 

Takođe, 2022. je bila fantastična jer je imala tri miliona noćenja, što je, kako Popović objašnjava, za 300.000 veći rezultat u odnosu na rekordnu 2019. godinu. 

"Kada nam budu izašli podaci za decembar, ta brojka će biti još veća", dodao je on. 

Beograd grad posebnih interesa

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Govoreći o prestoničkim destinacijama koje su bile najviše posećene, Popović je kazao da je Beograd grad posebnih interesa, što znači da je njegova ponuda široka i ne može se ograničiti samo na jednu stvar.

- Kada su u pitanju praznici, to su svakako događaji i manifestacije oko Nove godine i Božića - rekao je naš sagovornik. 

Direktor TOB-a je naveo da od ukupnog broja turista više od 80 odsto čine gosti iz čitavog sveta, dok su manje od 20 odsto ljudi iz Republike Srbije. 

"Jeo se kupus i gledao fudbal" 

Kada je reč o najposećenijem mesecu, Popović navodi da je to definitivno decembar. 

- Značajno veći broj gostiju u Beogradu dolazi već od maja, njihov broj raste tokom leta, a uobičajeno je da broj turista već u novembru padne. Međutim, to se ove godine nije dogodilo. Prvi put u istoriji se jeo kiseli kupus i gledalo Svetsko prvenstvo u fudbalu - kroz smeh je rekao naš sagovornik. 

Ipak, kako Popović zaključuje za 24sedam, svetska prvenstva i olimpijade znače umanjen broj turista u čitavom svetu za određeni period. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike