Turisti "nagrnuli" u Beograd: Najbrojniji Rusi, Turci i Nemci, a u narednom periodu se očekuje ekspanzija gostiju iz Izraela i Grčke

15.10.2022

19:05

0

U prestonici je od početka godine registrovano 1.962.912 noćenja, što je za 54 odsto više u odnosu na isti period prošle godine

Turisti "nagrnuli" u Beograd: Najbrojniji Rusi, Turci i Nemci, a u narednom periodu se očekuje ekspanzija gostiju iz Izraela i Grčke
Beograd/Ilustracija - Copyright Profimedia

Beograd, kao jedna od najznačajnijih metropola u jugoističnoj Evropi, iz godine u godinu privlači sve više turista i uprkos pandemiji korona virusa uspeva da održi titulu zanimljive turističke destinacije.

Naime, u prestonici je od početka godine registrovano 1.962.912 noćenja, što je za 54 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja gostiju, 594.734 čine stranci.

Najbrojniji turisti od početka godine bili su Rusi (46.990), Turci (46.232), Nemci (39.465), zatim gosti iz Bosne i Hercegovine (35.714) i Hrvatske (28.100), dok je veliki porast u broju dolazaka primetan kod turista iz Grčke (+364%), Rumunije, Italije, Poljske, Izraela, Kine i SAD.

24sedam/Goran Sivački
 

Kako je za 24sedam istakao direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, uspešnoj letnjoj turističkoj sezoni u prestonici doprineli su brojni sportski i kulturni događaji koji su podigli, kako vidljivost Beograda, tako i broj gostiju u našem gradu.

- Gostiju iz Turske poslednjih nekoliko godina ima sve više i mi dosta radimo na tome da privučemo turiste iz te zemlje, dok je trenutno Rusija jedno od najznačajnijih tržišta koje imamo. Nije blizina jedina koja odlučuje odakle će doći najviše gostiju, mada kada govorimo o Bosni i Hercegovini, ne možete baš uvek da budete uvereni u valjanost podataka potpuno, jer su kretanja između građana Srbije i Bosne i Hercegovine zaista velika i generalno tu imate posete koje su jednodnevne i koje se nigde ne zabeleže. Slično je i sa Crnom Gorom, tako da ti podaci nisu baš najrealniji. Treba imati u vidu i veličinu zemlje, a kada govorimo o Turskoj i Rusiji, to su zemlje sa ogromnim brojem stanovnika - kaže Popović.

24sedam/Katarina Mihajlović
Miodrag Popović

Naš sagovornik ističe da je veoma značajna sama pozicija Beograda, dostupnost, ali i sve aktivnosti kojima je kontinuirano promovisana naša prestonica na svim inostranim tržištima.

- Beograd je kapija ovog dela sveta i zahvaljujući toj činjenici imamo značajne posete u okviru regionalnih tura, ali ih mi i sami iniciramo - navodi Popović.

Kaže da u narednom periodu možemo očekivati ekspanziju gostiju iz dve zemlje.

- To su posetioci iz Izraela, gde smo održali jednu posebnu prezentaciju Beograda, kao i gosti iz Grčke. Grci su se vratili u Beograd, u većim brojevima nego što ih je ikad ranije bilo i njihovi ostanci su sada postali duži - navodi za 24sedam Popović.

Ističe da je zadovoljan brojem poseta od početka ove godine.

- Moglo je i bolje da nije pandemije i sukoba u Ukrajini. Očekujem da će veliki broj ljudi nastaviti da dolazi u naš grad i u narednim mesecima. Na nama je da radimo i da se trudimo, a rezultati dolaze zahvaljujući radu, i nešto malo znanju i promućurnosti - zaključio je naš sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike