Direktor TOB za 24sedam: U Beogradu za Novu godinu turista kao pre korone, četiri destinacije će biti hit u 2022!

08.01.2022

08:45

0

Često se desi da dođu strani turisti sa idejom šta bi trebalo da obiđu i vide, a onda ostanu duže, jer im se Beograd dopadne - kaže Popović

Direktor TOB za 24sedam: U Beogradu za Novu godinu turista kao pre korone, četiri destinacije će biti hit u 2022!
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Beograd, kao jedan od najstarijih gradova u Evropi, predstavlja metropolu sa raznovrsnom i šarenolikom turističkom ponudom. Glavni grad Srbije ujedno je i prestonica kulture, tradicije i umetnosti, kao i prestonica koja "odiše" dobrom i pozitivnom atmosferom, što privlači mnoge turiste. 

Novinari portala 24sedam porazgovarali su sa direktorom Turističke organizacije Beograda, Miodragom Popovićem, koji nam je otkrio šta to sve gosti prestonice, ali i Beograđani mogu da vide u Beogradu tokom 2022. godine. 

- Naša ponuda je toliko raznovrsna da sam čak razmišljao da nam jedan od promotivnih slogana bude - "Mi smo destinacija posebnih interesa". Često se desi da dođu strani turisti sa idejom šta bi trebalo da obiđu i vide, a onda ostanu duže, jer im se Beograd dopadne. Počnu da nalaze stvari koje nisu očekivali da će videti ovde - kaže Popović. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Naš sagovornik ističe da je nepravedno izdvojiti samo jednu ponudu koja će biti najbolja i najatraktivnija u prestonici. 

- Beograd je jedan od gradova koji u Evropi i svetu važi za grad sa dobrom atmosferom. Ona je mnogo življa kod nas nego u drugim evropskim gradovima i to je ono što privlači strane turiste. Pored toga, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i kao takav on će svakako uvek imati više simbola koji ga definišu i opisuju, a koje bi svakako svaki strani turista trebalo da vidi - kaže naš sagovornik. 

Akcenat na beogradskim izletištima

Popović navodi da u ponudi Beograda postoje nove atrakcije i misli da je Beograd možda jedini grad u Evropi koji je u doba korone proizveo i stvorio nove atrakcije.

- Pre svega mislim na Hram Svetog Save sa životopisom, koji je jednistven i koji sam po sebi predstavlja atrakciju, zatim Savski trg i grandiozan spomenik Stefanu Nemanji, kao i Beograd na vodi. Takođe, mislim da nije bilo medija u svetu koji nije emitovao sam trenutak dočeka Nove godine sa Kule Beograd koja će svakako postati jedno od mesta koje će se posećivati i po čemu će Beograd u budućnosti biti prepoznatlji - objašnjava Popović.

24sedam/Goran Sivački
 

Naš sagovornik ističe da su tokom korone posebnu pažnju obratili na revitalizaciju, razvoj i promociju beogradskih izletišta. 

- U opisu našeg posla je razvoj turizma i mi smo preko našeg resornog ministarstva već nekoliko takvih projekata ostvarili, a poslednji je bio u Zemunu, na Gardošu. Gotovo sam siguran da ćemo ove godine uraditi jedan proaktivan park u Zvezdarskoj šumi, nešto poput Košutnjaka. Već smo konkurisali i dobili sredstva od ministarstva. Ukoliko nam to ukupna situacija dozvoli, sigruno ćemo još jedno od beogradskih izletišta pokušati da unapredimo - kaže Popović za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

On ističe da izletišta moraju prvo da "osvoje" Beograđani, pa tek onda turisti, kao i da se zbog situacije sa korona virusom promenila potražnja sadržaja.

- Imamo sreću da je Beograd grad koji se nalazi na dve velike reke, a na obalama tih reka ima puno skrovitih i zanimljivih izletišta, koje vredi videti. Kada Beograđani počnu da posećuju ovakva mesta, onda će polako početi da dolaze i njihovi prijatelji, rođaci, a tek na kraju stranci. Tako to ide u turizmu. Beograd je od maja do oktobra zelen, a primera radi, posle kampanje za opštinu Surčin, došlo je do pravog "buma" odlazaka na mesta koja su do tad bila slabo ili nikako posećena - objašnjava naš sagovornik.

24sedam/Goran Sivački
 

Prethodna godina mnogo bolja

Popović kaže da se stiče utisak da su svi iznenađeni, u pozitivnom smislu, velikim brojem dolazaka, a pogotovo stranih gostiju u vreme novogodišnjih praznika.

- Nama je to jednostavno očekivani epilog čitave 2021, kada smo, posebno u onim intervalima kada smo bili u zelenoj zoni, imali izuzetno dobre rezultate, koji su po svemu ličili na 2019. U nekim segmentima su bili čak i bolji. Uz Budimpeštu, mi smo jedini grad u Evropi koji je imao ovakvu vrstu dočeka Nove godine i imali smo sjajan odziv.  Mi smo imali tu sreću da naša država važi za zemlju koja se ozbiljno bori sa pandemijom. Mi smo učinili sve da život ipak teče i to je ono što je dovodilo i dovodi strane turiste u Beograd - ističe naš sagovornik.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako kaže, januar 2022. će biti sigurno bolji, što se tiče poseta turista, za preko 100 posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Beograd je destinacija koju svake godine, od ukupnog broja gostiju, poseti čak 85 posto stranaca i 15 posto domaćih turista. Očekujemo veliki broj gostiju iz regiona. Regionalna saradnja nam je primarna. Mi posmatramo tržište kao jednistveno, bez granica i to je donelo značajne rezultate Beogradu - ističe Popović.

On navodi da su procene da će Beograd posetiti, od katoličkog Božića pa do Srpske nove godine, oko 100.000 gostiju, a možda čak i više. 

- To je period kad imamo najveći broj ljudi. Za doček 2021. u Beogradu nije bilo maltene nikoga, broj gostiju je bio statistička greška. Doček 2022. mislim da će biti na nivou kao pre korone, kao doček 2020. Možda čak i jači - kaže naš sagovornik.

Iznenađenje - veliki broj indijskih turista

Direktor TOB objašnjava da je tokom 2019. godine i u prva tri meseca 2020. najviše turista dolazilo iz Kine.

- Njih sada uopšte nema, ne samo u Beogradu, nego nigde u svetu. Ostali smo bez tržišta koje je bilo najbrojnije. Pre 2019. veliki broj gostiju dolazio je iz Turske i taj trend se nastavio i tokom 2020. i 2021. Uvek je tu i region, a jedan značajan broj građana Makedonije opet je počeo da dolazi u Beograd - kaže naš sagovornik.

Ono što jeste veliko iznenađenje - to je veliki broj turista iz Indije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U jednom dobrom delu prošle godine najveći broj noćenja u Beogradu su ostvarili gosti iz Indije. Mi smo bili u zelenoj zoni, a pravila u zemljama Zaliva, ali i Severne Amerike su takva da su indijski državljani u obavezi da dve nedelje pre odlaska u zemlju u kojoj trenutno žive, moraju da provedu dve nedelje u zelenoj zoni. Oni su se odlučili za Beograd. Iako nemamo direktan let za Indiju, imamo izuzetno dobru vezu sa zamljama Zaliva i ka Zapadnoj evropi, odnosno Severnoj Americi. To je dovelo do činjenice da je u jednom periodu 2021. rast Indijskih gostiju bio preko 9.000 procenata u odnosu na 2020. godinu - kaže Popović.

Nema dovoljno smeštajnih kapaciteta

Smeštajnih kapaciteta je u Beogradu pre korone bilo nedovoljno, a takva je situacija i sada.

- Iako se otvaraju novi, pogotovo privatni smeštaji, i dalje fali smeštajnih kapaciteta. Već nedelju dana pred novu godinu preko AirBnb-a u Beogradu maltene nije bilo nijedne slobodne jedinice. Popunjenost hotela je bila značajna. Meni se čini da ćemo biti na nivou 2019, ako ne i većem - zaključio je direktor TOB za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike