Naplata ulaznica za Hram Svetog Save počinje od sutra: Ko će ih plaćati i koliko će koštati?

30.09.2022

11:16

4

Kao organizacione probleme vodiči navode to što se naplata uvodi pred kraj turističke sezone

Naplata ulaznica za Hram Svetog Save počinje od sutra: Ko će ih plaćati i koliko će koštati?
Hram Svetog Save (10) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Hram Svetog Save jedna je od nezaobilazanih destinacija za većinu turista koji posete Beograd. Kako crkve govore o istoriji i kulturi jednog naroda, neretko, osim vernika, u njima možemo sresti i znatiželjne putnike. Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra upravo za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima počinje naplata ulaza. 

Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz. Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko od zaposlenih u Hramu. U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred Hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.

Kao organizacione probleme vodiči navode to što se naplata uvodi pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, kao i to na koji način bi se vršila naplata i prebrojavanje na ulazu. Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate ulaziti individualno.

- Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite - tvrdi turistički vodič Milica Lenasi.

Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, i to bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe još nisu dobili zvanične informacije o tome, dok je Euronews dobio nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.

Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista "bez obzira na nacionalnost i veroispovest". Od naplate će, kako kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore I Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Ulaz se naplaćuje i u nekim crkvama u svetu

- U sve crkve u Rusiji koje su muzeji ili delimično muzeji naplaćuje se ulaz, kao i u kremaljske crkve. U najvećoj crkvi na svetu, a to je Crkva Svetog Spasa, Hrista Spasitelja u Moskvi, ne naplaćuje se ulaz - kaže Milica Lenasi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike