Naredne godine još više rekonstrukcija ulica nego ove: A na jednom važnom bulevaru izvršiće se najobimniji radovi

29.12.2022

08:20

0

Autor: R.M.

Najavljene su rekonstrukcije ulica i Trga Nikole Pašića, ali i pijaca u Obrenovcu i Lazarevcu, kao i završetak dve podzemne garaže

Naredne godine još više rekonstrukcija ulica nego ove: A na jednom važnom bulevaru izvršiće se najobimniji radovi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Novi budžet grada Beograda predviđa za narednu godinu rekonstrukciju 100 ulica, dok je 45 već rekonstruisano.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je ranije najavio radove na infrastrukturi, rekonstrukcije ulica i Trga Nikole Pašića, ali i pijaca u Obrenovcu i Lazarevcu, kao i završetak dve podzemne garaže.

Najavljena je izgradnja kanalizacione mreže, nedostajućih vrtića, završetak rekonstrukcije Devete beogradske gimnazije i osnovne škole u Batajnici, kao i dva nova kluba za penzionere i novi dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Barajevu.

– Završićemo sledeće godine i radove na šetalištu „Lazaro Kardenas” i započeti radove na Savskom šetalištu. Počeli smo konačno da uređujemo i beogradsko priobalje, da realizujemo projekat pešačko-biciklističkog mosta i da otvoramo Adu Ciganliju ka Čukarici. Takođe i projekat za park Ušće – rekao je Šapić.

Jedan od najobimnijih radova biće produženje Bulevara Zorana Đinđića koji bi trebalo da bude spojen sa Ulicom Vladimira Popovića a predviđena je velika saobraćajnica i kružni tok.

Pixabay
Ilustracija

Tako bi se ova ulica spojila sa Bulevarom Nikole Tesle i na još jednom mestu biće spojeni Novi Beograd i Zemun.

Šapić je objasnio da je eksproprijacija preko puta Starog sajmišta gotovo završena i počinje rušenje objekata.

Na spisku objekata za rušenje će se naći napuštena fabrika "Rade Končar" i nekoliko perionica.

Inače, na ovaj način stiču se uslovi za izgradnju pristupnih saobraćajnica Novom savskom mostu, čija gradnja počinje dogodine. 
Za te potrebe Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju ugovora o kreditu u iznosu od 80 miliona evra za uklanjanje Starog savskog mosta i izgradnju novog.

Inače, raniji planovi predviđaju da se na raskrsnici Zemunskog puta i Ulice Vladimira Popovića izgradi kružni tok. Jedan njegov krak bi trebalo da vodi ka Ušću a drugi do Bulevara Zorana Đinđića.

Profimedia
Ilustracija

Tako će se spojiti ulice Vladimira Popovića sa Milentija Popovića, a Bulevar Zorana Đinđića biće produžen za 435 metara. 

Planira se i rekonstrukcija dvokolosečne tramvajske pruge u dužini od 500 metara.

Inače, kada je reč o organizaciji saobraćaja i saobraćajnoj infrastrukturi, gradskim budžetom za narednu godinu opredeljeno je više od 80 milijardi dinara.

Najveća sredstva u okviru tog programa planirana su za finansiranje usluge javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, kao i za finansiranje tekućeg održavanja puteva u nadležnosti JP "Putevi Beograda", a od najznačajnijih izdvajaju se projekti: opremanje lokacije Makiško polje, studije, elaborati i projektna dokumentacija za izgradnju metro sistema, rekonstrukcija tramvajske okretnice "Pristanište", pružni prelaz u Batajnici sa pristupnim saobraćajnicama, rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike