Radovi širom Beograda napreduju punom parom: Najpoznatija prečica u gradu uskoro će zasijati novim sjajem!

21.12.2022

08:30

0

Rekonstrukcija Sremske ulice trebalo bi da bude završena do kraja nedelje

Radovi širom Beograda napreduju punom parom: Najpoznatija prečica u gradu uskoro će zasijati novim sjajem!
Radovi na svakom koraku - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević 24sedam/Katarina Mihajlović

Bageri, mašine i neimari na svakom koraku - to je slika Beograda u poslednjih nekoliko nedelja, a prema rečima nadležnih, uskoro će biti kompletno završena i rekonstrukcija Sremske ulice, koja važi za jednu od najpoznatijih prečica u prestonici.

Naime, rekonstrukcija Sremske ulice trebalo bi da bude završena do kraja nedelje, pošto će majstori prvo staviti izolaciju i na deo oko podzemnog prolaza kod Palate "Albanija", pa će onda uslediti popločavanje.

Radovi na proširenju ove ulice, koja svakodnevno vrvi od ljudi, počeli su početkom juna, a bila je  raskopana sve do početka Ulice maršala Birjuzova. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sada je rekonstrukcija skoro završena, a 160 kvadrata oko pothodnika još uvek čeka granitne kocke.

Urađeni su svi šahtovi, propusti i stubovi javne rasvete. Takođe, nekoliko majstora svakodnevno radi na uređenju podzemnog prolaza, gde će biti postavljeni nova nadstrešnica i pokretne stepenice. 

Neimari će postaviti i nove žardinjere, stubiće za blokadu prilaza u pešačku zonu, klupe sa kamenom bazom, hrastovom podlogom, kao i korpe za smeće.

Uređenje ove pešačke zone trebalo je da bude završeno 28. septembra, a zatim dva meseca kasnije, da bi se rok zbog kašnjenja sa ugradnjom izolacije na 600 kvadrata prostora pomerio za sredinu decembra.

Bulevar despota Stefana

Sredinom oktobra otvorena je za saobraćaj obnovljena deonica Bulevara despota Stefana, na potezu od Skadarske do Cetnjiske ulice, a iako je kraj rekonstrukcije bio planiran za 20. oktobar, radovi su završeni pre roka.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Na terenu su bile ekipe svih nadležnih gradskih službi, ekipe elektromreže i Telekoma Srbije, privatne ekipe koje su provukle svoje instalacije, sa velikim brojem radnika i mašina, u skladu sa onim što je gradonačelnik naložio, pa je urađena rekonstrukcija u najkraćem mogućem roku. Tako ćemo i raditi sve ulice u strogom centru Beograda, naravno, i u strogom centru naselja, kao što su Mirijevo, Batajnica, Borča, i što manje ćemo opterećivati život običnom čoveku - rekao je tada gradski menadžer Miroslav Čučković.

Radovi na svakom koraku

U Krunskoj ulici na Vračaru neimaru su ove jeseni menjali dotrajali asfalt novim, a u smeru ka Kalenić pijaci ulica je proširena za 40 centimetara.

Tada je rekonstruisana i Ulica carice Milice, koja pored Parka vojvode Vuka vodi do Brankove.

Radovi se se izvodili i na Novom Beogradu, na Bulevaru Nikole Tesle, gde su neimari menjali dotrajali asfalt.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Nova praksa radova u Beogradu 

Povodom rekonstrukcije prestoničkih ulica nedavno se oglasio i gradonačelnik Beograda Aleksadar Šapić koji je predstavio novi plan za izvođenje radova po glavnom gradu. 

- Ubuduće će sva naša javno-komunalna preduzeća, a pre svega "Beograd put", svi naši izvođači i podizvođači, kada god mogu raditi u večernjim časovima, subotom i nedeljom, jer ćemo time ubrzati proces završetka javnih radova, naročito presvlačenje ulica asfaltom - kazao je on.

Šapić je, naravno, istakao da neće svi radovi moći da se obavljaju noći, ali da će tako biti kad god se ukaže prilika. 

Tanjug/BeoInfo/Služba za informisanje grada Beograda (STR)
Aleksandar Šapić

 - Na taj način se radi u svim civilizovanim zemljama i tako mora biti i u našoj metropoli. Beograđani moraju da imaju prioritet i učinićemo sve što je potrebno da rasteretimo gužve u saobraćaju, pa čak i kad su ovakvi radovi u pitanju. Pokušaćemo i da u jutarnjim i popodnevnim špicevima izbegavamo takve radove kada god to bude bilo moguće i u te svrhe ćemo imati posebnu komisiju u Sekretarijatu za saobraćaj koja će raditi na organizaciji gradilišta, kako bi ljudima u tom delu grada gde se radovi obavljaju olakšali funkcionisanje dok se radovi ne završe - pojasnio je nedavno gradonačelnik.

Gradski menadžer Miroslav Čučković naglasio je da radovi u Beogradu ne treba da stanu ni u jednom mesecu.

- Ovo je veliki grad, veliki je broj ulica i mi smo se zaista potrudili, pre svega da nađemo dodatna sredstva. Milijardu dinara je rebalansom budžeta opredeljeno za rekonstrukciju ovih ulica. Cilj je da ne idemo na sto mesta, nego da radimo po tri-četiri u jednom turnusu i da one budu završavane za nekoliko dana - istakao je Čučković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike