Rekonstrukcija Sremske ulice privodi se kraju: Prometna pešačka štrafta već ima nove kante za đubre, stubove rasvete...

19.12.2022

09:14

0

Autor: J. S. J.

Posle tri odlaganja, biće stavljena tačka na uređenje jedne od najprometnijih prestoničkih pešačkih štrafti

Rekonstrukcija Sremske ulice privodi se kraju: Prometna pešačka štrafta već ima nove kante za đubre, stubove rasvete...
Radovi u Sremskoj ulici - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Rekonstrukcija Sremske ulice trebalo bi da bude završena do kraja nedelje, pošto će majstori prvo staviti izolaciju i na deo oko podzemnog prolaza kod Palate "Albanija", pa će onda uslediti popločavanje.

Time će konačno, posle tri odlaganja, biti stavljena tačka na uređenje jedne od najprometnijih prestoničkih pešačkih štrafti, pišu Novosti.

Rekonstrukcija je gotovo završena, a 160 kvadrata oko pothodnika još uvek čeka granitne kocke. Na ostalom delu, od Ulice maršala Birjuzova do Terazija posao je dobro obavljen, a Sremska ulica je tokom vikenda dobila i kante za đubre.

Urađeni su svi šahtovi, propusti i stubovi javne rasvete. Takođe, nekoliko majstora svakodnevno radi na uređenju podzemnog prolaza, gde će biti postavljena nova nadstrešnica i pokretne stepenice. Ti radovi napreduju određenom dinamikom, pa je i njihov završetak moguće očekivati u prvim danima januara.

-Posao smo kvalitetno uradili, najbolje moguće, a ostao je još samo mali deo radova. Došlo je do male korekcije plana, pa će i na delu kod "Albanije" ići izolacija, što nije bilo planirano u prvobitnoj ideji. Majstori bi sutra trebalo da završe taj posao, ukoliko vreme dozvoli, a onda nama ostaje tri, četiri dana da finiširamo. Dakle, ako se sve poklopi, do kraja nedelje Sremska dobija svoj konačan izgled. Nadamo se da će time biti rešeno sakupljanje vode u ovom delu, koje je godinama predstavljalo veliki problem", ističe direktor "Invest gradnje" Arif Dalifi.

Prema građevinskoj tabli, uređenje ove pešačke zone trebalo je da bude završeno 28. septembra, zatim dva meseca kasnije, da bi se rok zbog kašnjenja sa ugradnjom izolacije na 600 kvadrata prostora pomerio za sredinu decembra.

-Ranije smo kasnili jer se menjala vrsta izolacije za ugradnju, zatim se čekala i demontaža starog podzemnog prolaza u samoj ulici. Autentične kocke koje su skinute u Knez Mihailovoj ulici vraćene su na staro mesto, što je svakako izuzetno važno. Dugo smo čekali i šahte, pošto su rađene nalik onima u samom centru, pa je za njihovu izradu bilo potrebno i do dva meseca. Ipak, želimo da sve bude završeno do Nove godine, kako bi protok turista i građana bio što brži i lakši. Posao se radi sa najdugotrajnijim jablaničkim kamenom, a ugrađene su četiri vrste kocaka - priča Dalifi.

Sam početak radova na uređenju Sremske ulice kasnio je gotovo tri godine, pošto je izvođač sa Gradom ugovor potpisao još u novembru 2019. godine.

Ovaj zapušteni prostor u samom srcu glavnog grada dobija i nove žardinjere, stubiće za blokadu prilaza u pešačku zonu, klupe sa kamenom bazom, hrastovom podlogom, kao i korpe za smeće.

Pešačka zona u centralnom jezgru glavnog grada projektovana je pre četrdeset godina, a u proteklih pet završeno je oko 20.000 kvadratnih metara prostora za kretanje pešaka. Potpunu obustavu saobraćaja i novi sjaj dobili su Obilićev i Kosančićev venac, Zmaj Jovina, Ulica cara Lazara, kao i deo ulica Kralja Petra i Maršala Birjuzova.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike