Pravac iz Smederava za Beograd! Vukov spomenik u novom sjaju vraća se na staro mesto

26.12.2022

06:30

0

Livena slova su oprana iznutra i spolja, sanirane su pukotine i skinuti su nataloženi slojevi patine i čađi

Pravac iz Smederava za Beograd! Vukov spomenik u novom sjaju vraća se na staro mesto
Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Spomenik Vuku Karadžiću, reformatoru srpskog jezika, koji je nedavno prebačen na restauraciju u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, biće vraćen danas, 26. decembra, na ugao Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice. 

To znači da su spomenik i postament obnovljeni, da su livena slova oprana iznutra i spolja, kao i da su sanirane pukotine i skinuti nataloženi slojevi patine i čađi. 

Kada je reč o postamentu, urađena je obrada kamenih blokova, izrađeni su venci i ploče i ugrađeni su nosači, podloške i ankeri od nerđajućeg čelika.

Kako su svojevremeno rekli za 24sedam iz Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, restauracija Vuka, koja je počela 7. novembra 2022. godine, urađena je na osnovu Idejnog projekta sanacije i restauracije. 

Ideja o podizanju spomenika pokrenuta još 1920. 

Srpska književna zadruga pokrenula je 1920. ideju o podizanju spomenika Vuku Karadžiću, i to na sednici Glavnog odbora. Nakon godinu dana, ova zadruga je počela da prikuplja prilog za realizaciju ove ideje.

Sa cele teritorije Srbije, 10 godina kasnije, sakupljen je prilog u iznosu od 305.000 dinara. 

Skulptura visoka tri metra!

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na sugestije pojedinih umetnika i kulturnih radnika, među kojima je i Uroš Predić, Srpska književna zadruga je odbacila prvobitnu zamisao o raspisivanju opštejugoslovenskog konkursa, a prihvatila je gotovu maketu Vukovog spomenika, koju je izradio vajar Đorđe Jovanović. 

Po ugovoru koji je zaključen sa umetnikom, skulptura je trebalo da bude tri metra visine, livena u bronzi. Za njenu izradu, Srpska književna zadruga se obavezala da će umetniku isplatiti 300.000 dinara.

Jovanović je gipsani model skulpture 1932. preneo u Prag, gde je potom izradio model spomenika u dogovorenoj veličini i izlio ga u bronzi. 

Dan kada je Vuk stigao u Beogradu

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Skulptura Vuka Karadžića stigla je u Beograd 1933, a naredne četiri godine će čekati na određivanje lokacije i postavljanje. 

Neki od predloga bili su da se skulptura postavi u Studentskom parku, između spomenika Dositeju Obradoviću i Josifu Pančiću, u parku kod Železničke stanice ili pred kafanom "Albanija".

Posle mnogobrojnih polemika oko lokacije, Gradsko veće je 23. jula 1937. godine odlučilo da se za podizanje spomenika Vuku Karadžiću ustupi mesto na uglu Ulice kralja Aleksandra i Geteove (današnja Ruzveltova), u parku Ćirila i Metodija. 

Svečano je otkriven u okviru proslave stopedesetogodišnjice Vukovog rođenja, 7. novembra iste godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike