Usvojen budžet grada Beograda: Gradu i opštinama 205,5 milijardi dinara

26.12.2022

09:19 >> 18:22

0

Predsednik Skupštine grada je istakao da se gradska vlast trudila da sredstva budu ravnomerno raspoređena

Usvojen budžet grada Beograda: Gradu i opštinama 205,5 milijardi dinara
Sednica Skupštine grada Beograda - Copyright 24sedam

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su budžet za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 205,5 milijardi dinara. Od 205.547.150.427 dinara budžet Grada iznosi 188,7 milijardi, a na budžete gradskih opština odlazi 16,7 milijardi dinara.

Ukupan obim sredstava povećan je za 28,25 odsto ili za više od 45 milijardi dinara (45.197.383.149) u odnosu na obim sredstava utvrđen početnom odlukom za 2022. godinu.

Kada je reč o urbanizmu i prostornom planiranju, opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od preko deset milijardi dinara (10.400.422.264).

Najznačajnija ulaganja u okviru tog programa odnose se na pripremanje i opremanje lokacije Makiško polje i nabavku građevinskog zemljišta za komunalnu infrastrukturu za potrebe metro sistema, kao i za izradu planova detalje regulacije, izgradnju stanova, uređenje javnih površina...

Za program komunalne delatnosti opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 19,8 milijardi dinara (19.801.348.270).

Najveća sredstva u okviru tog programa planirana su za finansiranje godišnjeg programa poslovanja javnih komunalnih preduzeća kao što su "Gradska čistoća", "Zelenilo Beograd", "Beogradski vodovod i kanalizacija"..., a od najznačajnijih projekata ističe se projekat izgradnje regionalnog vodovoda "Makiš-Mladenovac", Linijski park u Beogradu, kompleks zelene pijace Obrenovac, izgradnja pijace u Lazarevcu, vodovodna mreža u zemunskom naselju Šangaj...

Za oblast zaštite životne sredine budžetom za sledeću godinu predviđeno je više od osam milijardi dinara (8.067.055.544) što će biti iskorišćeno za održavanje i izgradnju kanalizacione mreže, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, troškove priključenja na daljinsko grejanje...

Kada je reč o organizaciji saobraćaja i saobraćajnoj infrastrukturi, opredeljeno je više od 80 milijardi dinara (80.157.739.050).

24sedam
 

Najveća sredstva u okviru tog programa planirana su za finansiranje usluge javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, kao i za finansiranje tekućeg održavanja puteva u nadležnosti JP "Putevi Beograda", a od najznačajnijih izdvajaju se projekti: opremanje lokacije Makiško polje, studije, elaborati i projektna dokumentacija za izgradnju metro sistema, rekonstrukcija tramvajske okretnice "Pristanište", pružni prelaz u Batajnici sa pristupnim saobraćajnicama, rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića...

Za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 29,8 milijardi dinara (29.858.064.955), dok je za program socijalna i dečija zaštita opredeljeno više od 6 milijardi dinara (6.222.174.616).

Između ostalog, planirano je da Grad od sledeće godine preuzme potpuno finansiranje usluge gerontodomaćica, dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju i personalnog asistenta, a osim toga obezbeđena su dodatna sredstva kako bi se ukinule liste čekanja za uslugu lični pratilac deteta.

Finansiranje poklon vaučera za decu i zaposlene u predškolskim ustanovama i školama na teritoriji Beograda, koje je u 2022. godini izvršeno u okviru ovog programa, u planu je i za sledeću godinu.

Za razvoj kulture opredeljeno je oko 7,4 milijarde dinara (7.451.020.233), dok je za razvoj sporta i omladine predviđeno više od dve milijarde dinara (2.303.828.550).

Program sporta i omladine obuhvata sredstva za finansiranje različitih sportskih i omladinskih programa, kao što su programi rada sa mladim sportskim talentima i talentima-invalidima, dečji i omladindki programi u vreme letnjeg i zimskog školskog raspusta, programi školskog sporta, besplatni ulazak na bazene za sve Beograđane tokom leta.

Kako je istakao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradska vlast se trudila da sredstva budu ravnomerno raspoređena i da je jedna od najznačajnijih stavki to što će od septembra sledeće godine vrtići biti besplatni za svu beogradsku decu. 

On je dodao da ta odluka važi i za gradska obdaništa, ali i za naknade koje Grad plaća za boravak mališana u privatnim vrtićima.

Beoinfo
Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević

- Budžetom je takođe planirano da za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Beograda od septembra svi udžbenici budu besplatni. Kada je reč o socijalnoj zaštiti, biće povećan broj personalnih asistenata kako bi se smanjile liste čekanja, kao i usluga gerontodomaćica. Dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju biće besplatni, dok će druga socijalna davanja ostati ista ili biti povećana u odnosu na ovu godinu. Imamo i investicioni i socijalni deo budžeta. Mislim da smo našli dobar balans i da će ovaj budžet podržati svi gradski odbornici - istakao je Nikodijević. 

Osim o budžetu, odbornici će na predstojećoj sednici raspravljati i o Predlogu odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština, i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2023. godini.

Na dnevnom redu su i Predlog odluke o dodeli naziva ulice sa imenom Zorana Žunkovića na Savskom vencu, Predlog odluke o podizanju spomenika dr Agostinu Netu i Predlog odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti...

Pred odbornicima je i Predlog akcionog plana za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od 2022. do 2024. godine, utvrđivanje Predloga odluke o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, Predlog odluke o upravljanju parkovima i obezbeđivanju uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice.

Poskupljenje grejanja? 

Grejanje bi Beograđanima trebalo da bude skuplje od februara i to za pet odsto, predlažu JKP "Beogradske elektrane", a konačnu odluku daće odbornici na današnjoj sednici. 

Prema argumentima ovog javnog preduzeća, toplotna energija u toku sledeće godine trebalo bi da poskupi još jednom ako poskupe energenti, navodi se u Programu poslovanja ovog preduzeća za 2023. godinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike