Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu: Evo kako je nastala priča da čuvena francuska konjica nije mogla da stigne srpsku pešadiju

01.11.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Današnji dan je zlatnim slovima upisan u udžbenike novije nacionalne istorije

Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu: Evo kako je nastala priča da čuvena francuska konjica nije mogla da stigne srpsku pešadiju
Kralj Aleksandar I Karađorđević - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1918. godine, Beograd je oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu.

Današnji dan je zlatnim slovima upisan u udžbenike novije nacionalne istorije.

Srpska prestonica je bila pod okupacijom od 1. do 15. decembra 1914, a zatim i od oktobra 1915. do 1. novembra 1918. godine.

Prva armija Vojske Kraljevine Srbije pod komandom vojvode Petra Bojovića ušla je trijumfalno u prestonicu samo mesec i po od proboja Solunskog fronta.

Posle naleta Dunavske, Moravske i Drinske divizije, već ujutro 1. novembra na ulicama Beograda pojavile su se prve komite, a potom je u grad ušao konjički eskadron Dunavske divizije i izbio na Kalemegdan.

Wikipedia
Vojvoda Petar Bojović

 

Već oko 13.00 poslednji okupatorski vojnici napustili su Beograd, rušeći mostove, a oko 15.00 Moravska i Dunavska divizija našle su se na liniji Veliki Vračar - Banjica - Topčider i Banovo brdo, čime je Beograd bio zvanično oslobođen.

Beograd i Srbija su bili u ruševinama, opljačkani. Ono što nisu odneli Austrijanci, dovršili su Nemci, pljačkajući tokom poslednjeg dana boravka sve radnje od Terazija do Slavije. Prekinuli su struju i vodu i porušili most na Savi. Bojović i njegovi vojnici, uz prećutnu dozvolu regenta Aleksandra, oglušuju se o naredbe komandanta saveznika i 1. novembra 1918. godine umarširali su u Beograd, i u nastupanju preko Dunava i Save oslobađaju Banat, Bačku, Baranju, Srem i Slavoniju.

Povodom ovih pobeda, koje su izazvale velike simpatije u svetu, evropski listovi su pisali da su Srbi, oslobađajući svoju zemlju u toku ofanzive, ostvarili najveće napredovanje saveznika u ovom ratu. Tako je nastala priča da čuvena francuska konjica nije mogla da stigne Bojovićevu pešadiju.

Beograđani su sa velikom radošću i oduševljenjem dočekali prve oslobodioce koji su ušli u grad. No, istovremeno, srpska komanda je želela da pri oslobađanju prestonice gubici budu što manji i da se ne ponovi stravično artiljerijsko bombardovanja grada kao 1915. godine. Želeli su da, kao oslobodioci, sačuvaju bar ono malo građevina i infrastrukture koji su ostali iz predratnog Beograda. Glavnina Dunavske divizije i francuska teška artiljerija na Torlak su stigle 1. novembra oko 17 časova.

Završetak Velikog rata, Beograd je dočekao kao jedan od najrazorenijih gradova Evrope.

Nakon oslobođenja Beograd je postao prestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 21. decembra 1920. godine dobio je Krst viteza Legije časti od Francuske za hrabro držanje u ratu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike