Kumanovska bitka! Trijumf srpske vojske kojim je vraćeno Kosovo! (FOTO)

24.10.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Ova bitka bila je od izuzetnog značaja za povratak teritorije Makedonije, jer je Turska nakon poraza bila prinuđena da se povuče prema Prilepu, napustivši Skoplje

Kumanovska bitka! Trijumf srpske vojske kojim je vraćeno Kosovo! (FOTO)
Kumanovska bitka - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1912. godine  završena je Kumanovska bitka, u kojoj je Prva srpska armija, pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića, tokom dvodnevnih borbi potpuno potukla tursku Vardarsku armiju Zeki paše, zadavši presudan udarac Turcima u Prvom balkanskom ratu. 

Srpska Prva armija nastupajući put Ovče polja zadržala se na položajima severno od Kumanova, očekujući dolazak Treće srpske armije sa Kosova, dok se turska Vardarska armija zaputila prema Kumanovskoj kotlini. Došlo je do iznenadnog sudara, koji se završio odlučnom srpskom pobedom, a Turci su se povukli u neredu. 

 

Najžešći udar izdržala je Duna

Wikipedia
 

 

vska divizija prvog poziva pukovnika Miloša Božanovića, koja je imala i najteže gubitke, ali i odlučujuću ulogu.

Trijumf je silno uzdigao moral srpske vojske i naroda i bio je podloga kasnijih pobeda u Prvom i Drugom balkanskom i u Prvom svetskom ratu.

Posle više od 500 godina, Srbi su ušli na teritoriju Kosova i Metohije i Skoplja, koje je bilo prestonica Srpskog carstva tokom 14. veka.

General Radomir Putnik i pukovnik Živojin Mišić smatrali su da je Ovče polje idealno mesto za bitku između srpske i turske vojske, zbog čega je Prvoj armiji naređeno da baš tu spreči okupljanje turskih snaga. Smatrajući da će se bitka odigrati u Ovčem polju, srpska vojska neočekivano je srela tursku, kod Kumanova. Iako je srpska komanda počela bitku bez planova, bili su snažniji u odnosu na tursku vojsku, i to je odlučilo tok bitke. 

Ova bitka bila je od izuzetnog značaja za povratak teritorije Makedonije, jer je Turska nakon poraza bila prinuđena da se povuče prema Prilepu, napustivši Skoplje.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike