Sto godina od smrti prvog premijera Kraljevine SHS! Stojan Protić - čovek koji je odgovorio na ultimatum Austrougarske

28.10.2023

06:55

0

Kao ministar finansija od 1909. do 1912. godine i ministar unutrašnjih dela od 1912. do 1914, on je igrao ključnu ulogu u događajima koji su prethodili Prvom svetskom ratu

Sto godina od smrti prvog premijera Kraljevine SHS! Stojan Protić - čovek koji je odgovorio na ultimatum Austrougarske
Copyright Wikipedia

Srbija danas obeležava stogodišnjicu smrti Stojana Protića, uglednog srpskog političara, državnika i publiciste, koji je imao značajnu ulogu u političkom životu zemlje u prelazu iz 19. u 20. vek. 

Protić je bio jedan od osnivača Radikalne stranke i prvi premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Rođen 1857. godine u Kruševcu, Protić je svoj obrazovni put započeo u Kruševcu i Kragujevcu, nakon čega je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon rada kao sudski činovnik i nastavnik gimnazije, Protić se aktivno uključio u politički život zemlje.

Kao ministar finansija od 1909. do 1912. godine i ministar unutrašnjih dela od 1912. do 1914, on je igrao ključnu ulogu u događajima koji su prethodili Prvom svetskom ratu, uključujući pisanje odgovora na ultimatum Austrougarske posle atentata u Sarajevu.

Na političkom planu, Protić je bio poznat po svom rivalstvu sa Nikolom Pašićem unutar Radikalne stranke. Njihovo nadmetanje uticalo je na političku dinamiku tog vremena i ostavilo značajan trag na srpskoj političkoj sceni.

Protić je takođe bio i istaknuti publicista, autor dela koja su obrađivala važne teme kao što su „O Makedoniji i Makedoncima“, „Albanski problem i Srbija i Austrougarska“, „Srbi i Bugari u Balkanskom ratu“, kao i „Tajna konvencija između Srbije i Austrougarske“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike