Koliko je Rusija pomagala našem narodu u najtežim vremenima: Dok je Zapad naplaćivao svoju “pomoć”, Rusi su živote davali za slobodu Srbije

06.07.2022

12:13

1

Autor: 24sedam

Rusija je za vreme Prvog svetskog rata davala ogromnu pomoć Srbiji u opremi, naoružanju i municiji, i to besplatno

Koliko je Rusija pomagala našem narodu u najtežim vremenima: Dok je Zapad naplaćivao svoju “pomoć”, Rusi su živote davali za slobodu Srbije
Srpska vojska - Copyright Wikipedia

Danas se, iz prozapadnih medija, često može čuti da Rusija kroz istoriju nije iskreno pomagala Srbiji i srpskom narodu. Koliko je to zaista tačno možda najbolje govore događaji iz Prvog svetskog rata. Na Solunskom frontu su se rame uz rame sa našim precima borili i 10.000 ruskih vojnika koji su posle Oktobarske revolucije naprosto izbrisani iz istorije.

Rusija je za vreme Prvog svetskog rata davala ogromnu pomoć Srbiji u opremi, naoružanju i municiji, i to besplatno. Na primer, oni su nam dali 150.000 pušaka, a mnogo hvaljenija Francuska pomoć pri reogranizaciji srpske vojske na Solunskom frontu iznosila je 100.000 pušaka, koje su, naravno, naplaćene. Takođe, Rusi su poslali svoje minere da zaustave monitore na rekama, artiljerce koji su učestvovali u odbrani Beograda i formirali dunavsku flotu za snabdevanje Srbije. 

Wikipedia
 

Iako se i o tome malo zna, mnogo misterioznija je sudbina više od 10.000 ruskih vojnika koji su se herojski borili zajedno sa Srbima na Solunskom frontu.

Rusi Solunski, ili kako ga oni zovu Makedonski front, često nazivaju „zaboravljenim frontom“. Posle Oktobarske revolucije u zaborav je gurnuta i Druga posebna divizija koja je 1916. formirana od najboljih vojnika moskovskog vojnog okruga po ličnoj naredbi cara Nikolaja i poslata u Solun. 

Junaštvo te jedinice bilo je izuzetno, njena pešadija je sa srpskom konjicom oslobodila Bitolj. Svi saveznički komandanti su im se divili, odavali im priznanja i doslovno se otimali oko toga u čiji će kontingent ući. Ruska komanda je odlučila da bude u sastavu Prve armije koju je vodio vojvoda Živojin Mišić.

Wikipedia
 

Teško je naći svedočanstva o sudbinama tih ljudi, jer se deo se vratio u Rusiju gde je upao u haotične revolucionarne događaje, a deo je ostao u emigraciji. Tela palih junaka, 65 oficira i 4.149 podoficira ostalo je rasejano po celom Solunskom frontu a boljševičke vlasti se nisu interesovale za njih.

Zna se da je na beogradskom Novom groblju 1935. svečano otkriven Spomenik ruske slave, prvo spomen-obeležje na svetu podignuto u čast ruskih vojnika u Velikom ratu.

Hrabrost i požrtvovanost ruskih vojnika, koji su svoje živote ugradili u slobodu srpskog naroda, nikada ne sme biti zaboravljena. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike