Beli štapovi su njihov jedini vodič: Pogledajte neobično takmičenje slepih i slabovidih đaka u Beogradu (VIDEO)

13.10.2022

17:45

0

Đake je predvodila njihova profesorka orijentacije i samostalnog kretanja, Svetlana Vučković koja je jedini licencirani peripatolog u Srbiji

Beli štapovi su njihov jedini vodič: Pogledajte neobično takmičenje slepih i slabovidih đaka u Beogradu (VIDEO)
profimedia-0240113200 - Copyright Profimedia

Više od 10 slepih i slabovidih učenika zemunske škole "Veljko Ramadanović" učestvovalo je danas u takmičenju u samostalnom kretanju pomoću belog štapa, koje je organizovano u sedištu Gradske organizacije slepih Beograda, u Jevrejskoj ulici, a povodom Dana belog štapa koji se obeležava 15. oktobra. 

Đaci, poređani u redu, uspešno su se takmičili u samostalnom kretanju. Prvenstveno je bila aktivnost brzog spuštanja i penjanja uz stepenice, a zatim i hodanje po taktilnoj stazi koja inače počinje od ugla Cara Dušana i Jevrejske ulice, i prati put sve do sedišta GO slepih Beograda

Đake je predvodila njihova profesorka orijentacije i samostalnog kretanja, Svetlana Vučković koja je jedini licencirani peripatolog u Srbiji. 

Prema rečima direktorke ove zemunske škole Jelene Vukić rad u ovoj obrazovnoj ustanovi se zasniva na redovnom nastavnom planu i programu koji je prilagođen deci oštećenog vida.

24sedam
 

- Našu školu pohađaju đaci od tri do 18, odnosno 19 godina. U osnovnoj školi od petog razreda je predmetna nastava gde predaju nastavnici usko stručni za svoj predmet, kao što je to recimo istoričar, matematičar, fizičar... Dok u srednjoj školi imamo tri obrazovna profila od kojih su dva četvorogodišnja, a jedan dvogodišnji, koji predstavlja osposobljavanje za rad. Druga dva profila traju četiri godine, nakon čega đaci polažu nacionalnu maturu, nakon čega mogu da upišu fakultete - objašnjava ona za 24sedam.

24sedam
 

Vukićeva ističe da se u školi trude da podignu kvalitet života dece, da im nastava bude obuhvaćena raznovrsnim programima, da rade na njihovim kvalitetima koje poseduju i njihovoj nadogradnji, a ono što je najvažnije - uče ih da se osamostale.

Kada je reč o slepoj i slabovidoj deci uzrasta od tri godine, naša sagovornica objašnjava da nastavnici sa njima prvenstveno rade na socijalizaciji, prihvatanju grupe, dnevnim aktivnostima, osposobljavanju za sticanje higijenskih navika...

24sedam
 

Takođe, kako je dodala, u školi imaju i poligon za samostalno kretanje!

- Taj poligon je jedinstven u regionu i on sadrži razne delove kao što je kružno kretanje, silazno, uzlazno i prelaz preko pasarele, jer je slepima to vrlo komplikovano. Imamo i zvučni semafor i tramvajske šine. Sve je napravljeno tako da imitira situaciju iz grada, tako da kada učenici na poligonu nauče samostalno kretanje, tek onda mogu da izađu na ulicu i vežbaju - navodi ona za 24sedam

Bezbedno kretanje u Beogradu - najveći problem

24sedam
 

Svake godine, 15. oktobra, slepe i slabovide osobe obeležavaju Međunarodni dan belog štapa kako bi ukazale na sve probleme sa kojima se svakodnevno susreću oni, ali i njihove porodice. 

Svedoci smo da je taktilnih staza u Beogradu malo, da zvučnih semafora nema u svim delovima grada, niti na glavnim raskrsnicama, kao i da tamo gde ih ima - u većini slučajeva ne rade. 

Takođe, svesni smo toga i da bahati vozači apsolutno ne obraćaju pažnju na taktilne staze kada parkiraju svoje vozilo, a samim tim, to nam govori i da nemaju svest o njima i svom okruženju. 

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić o svemu tome razgovarala je sa đacima ove zemunske škole ne bi li čula probleme sa kojima se oni svakodnevno susreću. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Kako je bezbedno kretanje jedan od dominantnih problema ove populacije, Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u saradnji sa svim relevantnim institucijama sistema, teže ka stvaranju prilika za bezbedno i samostalno kretanje slepih i slabovidih lica - navela je ona. 

Ona je dodala da je u Beogradu izvedeno preko 30.400 kilometara taktilnih staza i ozvučeno 89 semaforskih raskrsnica.

Čamagićeva je podsetila da je prošle godine Sekretarijat za socijalnu zaštitu putem projekta finansirao postavljanje taktilnih tabli na ulazu u zgradu Gradske uprave Grada Beograda.

Takođe, ona je navela da je u planu da se ove godine postave taktilne table u zgradi Starog dvora i na Trgu Nikole Pašića u zgradi gradske skupštine čime će i ove dve zgrade postati pristupačnije za slepa i slabovida lica.

- U 2022. Gradskoj organizaciji slepih Beograda opredeljena su sredstva u iznosu od 4.500.000 dinara. Uslugom lični pratilac deteta obuhvaćeno je 30 slepe i slabovide dece i mladih koji se nalaze u vaspitno-obrazovnom procesu, dok se usluga personalne asistencije pruža za 37 slepih korisnika - naglasila je Čamagićeva. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike