Verski analitičar za 24sedam o tradiciji koja traje već 619 godina: Spasovdan predstavlja identitet grada Beograda!

02.06.2022

06:02

0

Spasovdanske litije u Beogradu počele su da se održavaju još za vreme despota Stefana Lazarevića

Verski analitičar za 24sedam o tradiciji koja traje već 619 godina: Spasovdan predstavlja identitet grada Beograda!
Copyright Litija, Spasovdan/24sedam/Goran Sivački

Beograd danas proslavlja svoju krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, koja se praznuje sa prekidima još od 1403. godine, kada je ustanovio despot Stefan Lazarević i Beogradu dao status prestonice.

Slava je obeležavana sve do 1947. godine, kada su je tadašnje komunističke vlasti zabranile, a obnovljena je 1993, kada je Spasovdansku litiju predvodio patrijarh Pavle.

Verski analitičar Željko Injac, koji je devedesetih bio student teologije u Beogradu, objasnio je za 24sedam da na obnovi slave grada nije prisustvovalo mnogo Beograđana. 

24sedam/Goran Sivački
 

- Koliko se sećam, taj događaj nije previše propraćen ni u medijima, ali je značajno to što je narod koji se tada okupio bio potpuno dušom za Crkvu. Tada je na neki način razbijen led, pošto je uticaj komunizma u državi i dalje bio veoma jak - kaže Injac.

On objašnjava da su Spasovdanske litije u Beogradu počele da se održavaju još za vreme despota Stefana Lazarevića, pre čak 619 godina. 

- U vreme kada su Turci vladali Srbijom nije bilo nikakvog obeležavanja. U 19. veku Srbija je polako počela da se oslobađa i osamostaljuje, pa je mitropolit Mihailo 1862. obnovio litiju i obeležavanje slave. To je trajalo do 1947. godine, kada je slava grada ponovo ukinuta - kaže Injac za 24sedam.

Naš sagovornik ističe da Spasovdan predstavlja identitet grada Beograda, jer obeležavanje slave znači da Beograd ima kontinuitet postojanja od srednjeg veka do danas, od despotovine, preko obrenovićke države, pa do današnjeg dana. 

Željko Injac, TV Prva printscreen
 

- Mi smo taj identitet izgubili u periodu dve Jugoslavije. Nevezano da li je to bila komunistička ili kraljevina Jugoslavija, i jedna i druga su imale odnos prema srpskoj tradiciji kao prema nečemu što treba da se prevaziđe. Tradicija jednog naroda koji je gradio Beograd je stvarno nešto što čini suštinu tog grada. Beograd više nije jugoslovenski grad i treba da se vrati svom izvornom identitetu, koji je srpski i hrišćanski - kaže Injac.

Naš sagovornik zaključuje da se danas dosta radi na obeležavanju slave, kao i da je gradska vlast veoma angažovana da sve protekne dostojanstveno i onako kako priliči prazniku koji je Beograd uzeo za svoju krsnu slavu.

Srbi oduvek pridavali veliki značaj Spasovdanu 

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od 10 praznika posvećenih Hristu. Vaznesenje spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova. 

Ova stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Ona predstavlja izraz duševne i moralne snage naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti, postojanog u sadašnjosti i ponositog pred budućnošću. Pod pritiskom mnogih neprijatelja i velikih društvenih promena, praznovanje gradske slave je povremeno prekidano, ali i obnavljano, izdržavši tako najtežu probu vrednosti - probu vremena.

Profimedia
 

Koliki su značaj Srbi pridavali ovom prazniku, vidi se i po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske sredenjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.

Na proslavi Spasovdana 1939. grad Beograd je odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem - Karađorđevom zvezdom sa mačevima IV stepena. Vredno je pomenuti da je Vaznesenjska crkva, sagrađena kao gradska 1863. godine, sačuvala originalni barjak Uprave grada Beograda.

Na barjaku od crvenog brokata, sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis - Opština grada Beograda 1938, a sa druge strane ikona Svete Petke i poruka - Ko krsno ime slavi, onom i pomaže.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike