"Molitva" se vraća na Kalemegdan: Statua posvećena suprugu Katarine Branković, Urlihu Celjskom, opet će krasiti tvrđavu

03.05.2022

08:15

0

Autor: 24sedam

Uklonjena je posle 1945. godine odlukom komunističkih vlasti

"Molitva" se vraća na Kalemegdan: Statua posvećena suprugu Katarine Branković, Urlihu Celjskom, opet će krasiti tvrđavu
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Statua "Molitva", koju je vajao Frano Kršinić, posvećena suprugu Katarine Branković, Urlihu Celjskom koji je poginuo u Beogradu, biće ponovo vraćena na Kalemegdan, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je na svom Fejsbuk profilu objavio da je statua uklonjena posle 1945. godine odlukom komunističkih vlasti.

- Hvala Bogu sačuvana je i danas se nalazi u depou Narodnog muzeja. Narednih meseci Kršinićeva statua “Molitva” biće vraćena na Kalemegdan. Onako kako smo vratili na Kalemegdan statuu Filipa Višnjića koja je bila deo spomeničke kompozicije Karađorđu, vajara Paška Vučetića. Spomenik Karađorđu bio je postavljen 1913. godine, a austrijski okupatori uništili su ga 1916. godine - napisao je Vesić.

Facebook/Goran Vesić
 

Na mestu gde je bio Karađorđev spomenik, okupatori su planirali da podignu spomenik caru Franji Josifu. Spomenik je dopremljen u Beograd 1918. godine, ali nije postavljen jer je naš grad u međuvremenu bio oslobođen. Posle oslobođenja, spomenik caru Franji je pretopljen i od njega su izlivena zvona koja i danas zvone na kalemegdanskoj crkvi Ružici.

Spomenik "Molitva" predstavlja predstavlja ženu koja sedi sklopljenih ruku. Posvećena je mužu knjeginje Katarine koja se za celjskog grofa Ulriha, veoma moćnog i bogatog, sa velikim posedima u Štajerskoj i Hrvatskoj, udala 20. aprila 1434. godine.

Facebook/Goran Vesić
 

Sa njim je imala troje dece, sinove Hermana i Georga, i ćerku Elizabetu. Nakon muževljeve pogibije u opsadi Beograda 1456. godine, Katarina je kao celjska kneginja vladala sama, ali je 1457. godine izgubila podršku celjskog vojskovođe Vitovca kao i veći deo poseda.

Umrla je 1491. godine u selu Konče u Makedoniji, gde je i sahranjena u lokalnoj crkvi posvećenoj Svetom Stefanu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike