Zindan kapija odoleva zubu vremena već skoro šest vekova: Na tom mestu vodile su se borbe između Mađara, Turaka, Austrijanaca i Srba!

28.03.2022

07:25

0

Miodrag Simović iz Centra za urbani razvoj istakao je za 24sedam da kapija nije nikada rušena, iako je Beograd toliko puta menjao vladare

Zindan kapija odoleva zubu vremena već skoro šest vekova: Na tom mestu vodile su se borbe između Mađara, Turaka, Austrijanaca i Srba!
Zindan kapija - Copyright Beoinfo

Zindan kapija na Kalemegdanu odoleva zubu vremena već skoro šest vekova, a na mestu na kojem se nalazi vodile su se velike bitke između Mađara, Turaka, Austrijanaca i Srba.

Naime, deo Kalemegdanske tvrđave u kojem se danas nalazi Zindan kapija značajno je utvrđen u vreme Despota Stefana Lazarevića (1377-1427), a u njenoj neposredoj blizini se nalaze i Despotova, kao i Leopoldova kapija.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Zindan kapija je počela da se gradi između 1440. i 1456. godine kada su Truci počeli da opsedaju Beograd, kako bi ga osvojili od Mađara. Ta opsada je uzrokovala početak izgradnje kapije. Napad Turaka koji je vodio sultan Murat II bio je neuspešan, ali je zadao velike probleme Mađarima i ukazao na brojne slabosti tvrđave - objašnjava za 24sedam antropolog Miodrag Simović iz Centra za urbani razvoj.

Prema rečima našeg sagovornika, Beogradska tvrđava u to vreme nije imala savremena odbrambena utvrđenja, jer je u međuvremenu došlo do tehnološkog napretka.

- Počela je da se razvija artiljerija, kao i topovi. Mađari su gradili kapiju od 1440. do 1456. godine, kada se dogodila naredna Turska opasada grada, ali se tačna godina izgradnje ne zna. Specifično je da je na Zindan kapiju nadovezan veliki lučni zid koji se pruža ka Despotovoj kuli - kaže Simović..

On dalje objašnjava da se Zindan kapija izvorno sastojala od tri kule, što se vidi na starim prikazima.

- Dve kule su kružnog tipa i njih i danas možemo da vidimo, a treća se nalazila u sredini i imala je kvadratnu osnovu. To se vidi na starim planovima, ali danas nije ostalo apsolutno ništa od nje. U romantičarskoj rekonstrukciji kapije iz 1938, kada je vraćeno krunište na vrh kule, ta kvadratna kula je u potpunosti preskočena, tj. niko nije ni znao za nju, te je danas ostala bez nje - kaže Simović.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tamnica

Zindan kapija je tek kasnije dobila ime po kojem je i danas poznata, u drugoj polovini 18. veka, kada su Turci ponovo osvojili Beograd.

- Zindan je reč turskog porekla i znači tamnica. Kada su Turci ponovo osvojili Beograd, podrumi kapije su dobili funkciju tamnice, tj. zatvora - kaže naš sagovornik.

Dodaje da je interesantno da kapija nije nikada rušena, iako je Beograd toliko puta menjao vladare.

- Generalno taj deo Gornjeg grada Kalemegdana, od 1427. godine se uglavnom dosta dograđivao. U tom periodu nije bilo mnogo rušenja fortifikacije u Gornjem gradu, dok je Donji grad često razaran - objašnjava Simović.

Sama tvrđava je godinama dograđivana.

24sedam/Goran Sivački
 

- Dodati su novi bedemi ispred kapije. Mađari su ispred Despotove izgradili Zindan kapiju. U vreme rata 1688. kada su Austrijanci došli do Beograda, Turci su izgleda napravili, sudeći po nekim planovima, zemljani nasip ispred kapije, koji su kasnije Austrijanci utvrdili podigavši na tom mestu Leopoldovu kapiju. Tako se danas Zindan kapija nalazi između Despotove i Leopoldove kapije - naovdi naš sagovornik.

Ističe da je jako zanimljivo to što Zindan kapija predstavlja početak artiljerijske fortifikacije na beogradskoj tvrđavi.

- Kapija nije služila, tj. kule na njoj, nisu služile isključivo kao kalsične srednjevekovne fortifikacije. Vrlo specifično je da su u njoj bili raspoređeni topovi. Zindan kapija je svojevrsan prelaz od klasičnog srednjevekovnog ka modernijem artiljerijskom ratovanju - ističe Simović.

Do 18. veka kapija je potpuno pala u zapećak, jer su u međuvremenu Autrijanci dogradili Lepopoldovu kapiju, a kasnije i čitav niz bastiona i modernih artiljerijskih utvrđenja okolo.

Kada su se Turci ponovo vratili u Beograd, Zindan kapija je bila duboku u utvrđenju. Nije bila prva na udaru, izgubila je svoju funkciju i postala tamnica.

Počela rekonstrukcija

Grad Beograd je pre nekoliko dana počeo rekonstrukciju Zindan kapije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da će Grad u obnovu kapije uložiti nešto više od milion evra, odnosno oko 120 miliona dinara. 

- Konačno ćemo rekonstruisati ovu kapiju, koja je sagrađena u 15. veku i predstavlja blago Beogradske tvrđave. Rekonstrukcijom ćemo dobiti dosta prostora za kulturne delatnosti u okviru same kapije - najavio je Vesić. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike