Više misterija razotkriveno, ali jedna i dalje bode oči: Četiri pitanja su ključna, da li se odmotava klupko u slučaju Mateja Periša?

09.02.2022

19:20

1

Autor: 24sedam

U istragu su uključeni ljudi iz redova srpske policije, vojske, kao i psi tragači, dronovi, termovizijske kamere

Više misterija razotkriveno, ali jedna i dalje bode oči: Četiri pitanja su ključna, da li se odmotava klupko u slučaju Mateja Periša?
Matej Periš - Copyright ATAImages/M.M 24sedam/Ivan Mitić/Goran Sivački MUP RH Printscreen Prva TV MUP Printscreen

U istragu za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra prošle godine, uključeni su ljudi iz redova srpske policije, vojske, kao i psi tragači, dronovi, termovizijske kamere... Ali, nažalost, u ovom slučaju i dalje postoji niz pitanja koja su bez odgovora.

Potraga, koja traje već 40 dana, dala je neke rezultate, ali srpskim i hrvatskim vlastima i dalje nije jasna misterija mobilnog telefona čiji je signal zabeležen kod Velikog ratnog ostrva, kao i zašto je Matej trčao, da li je ušao u Savu i zbog čega je izašao iz kluba "Gotik" gde je otišao na žurku te kobne večeri. 

MUP Srbije
 

Dobra stvar u ovoj istrazi je to što su ostale misterije rešene, odnosno odgonetnute, a portal 24sedam za čitaoce je nabrojao rešene enigme u potrazi za nestalim Splićaninom.

Devojka u belom

Na samom početku potrage za nestalim Splićaninom jedna od misterija bila je devojka u belom koja je iste večeri, kao i Matej, trčala u Karađorđevoj ulici.

Naime, na snimku koji je zbunio javnost najpre se nazire mladić u majici sa kratkim rukavima kako trči iz smera kružnog toka, kod zgrade "Geozavoda", ka auto-perionici u Travničkoj ulici.

Printcreen/Youtube/Kurir web redakcija
Nadzorna kamera zabeležila dve osobe koje trče istom ulicom kao Matej

Nekoliko sekundi kasnije, istom ulicom, samo u kontra smeru, trče mladić sličnog izgleda u majici kratkih rukava, ali sa crnim patikama belog đona, i devojka obučena u nešto nalik beloj jakni, bundi ili džemperu.

Ipak, posle šestog dana oglasila se srpska policija i rešila tu enigmu. Otkriveno je da devojka i mladić sa snimka nemaju nikakve veze sa nestalim Splićaninom.

Boja patika

Zatim, bilo je i nejasnoća o boji Matejevih patika, jer su njegovi prijatelji, koji su prijavili nestanak, rekli da je Matej nosio crne patike, a na snimcima nadzornih kamera vidi se mladić u beloj obući. Ipak, na poligrafu je utvrđeno da su oni dali pogrešan opis.

- Ispostavilo se da su oni u startu naveli pogrešnu boju patika. Rekli su da su patike crne sa belim đonom, ali su one zapravo potpuno bele, kako se i vidi na snimku na kome mladić trči - objasnili su tada izvori bliski istrazi.

Misterija putanje

24sedam/Goran Sivački/Ivan Mitić
Putanja kojom se kretao Matej kobne večeri

Glavna pitanja bila su u vezi sa spornim snimcima, odnosno putanjom kojom se Matej kobne noći kretao.

Rekonstrukcijom putanje, koju je MUP objavio 12. januara, dat je odgovor na ta pitanja.

Takođe, na osnovu informacija do kojih je policija došla pregledom dostupnih snimaka, utvrđeno je da Matej od izlaska iz kluba pa sve do dva sata iza ponoći, kada mu se gubi svaki trag, nije bio u kontaktu sa drugim licem, a kompletnu rekonstrukciju možete videti OVDE.

Da li ga je neko jurio?

Misterija koja se takođe nametala bila je da li je neko Mateja Periša u toj noći jurio. Rekonstrukcijom događaja, svedočenjem ispitanih očevidaca i taksista, kao i na osnovu snimaka nastalih iz više uglova, utvrđeno je da nestalog mladića niko nije jurio.

Printscreen/MUP
Taksista kojeg je Matej zaustavio imao je već zakazanu vožnju

Poslednji poziv

U cilju sprovođenja istrage policija je pronašla odgovor na pitanje koje se nedeljama provlačilo kroz naslovnice - sa kim je Matej imao poslednju komunikaciju?

To pitanje je odgonetnuto kada je utvrđeno da je Maja Sopta, sestra Matejevog prijatelja, bila poslednja osoba s kojom je nestali mladić kontaktirao te večeri. 

Nedugo zatim, mediji su objavili vest da je Splićanka vlasnica firme koja se bavi morskim turizmom u Podstrani nadomak tog hrvatskog grada, kao i plovilima kojima leti za turiste organizuje izlete po Jadranu.

printscreen/Instagram/TV Prva
Misteriozna Splićanka Maja S.

Kako bi prekinula spekulacije o toj noći, Splićanka je odlučila da se javno oglasi. U svojoj ispovesti za TV Prva je rekla da žali što mu se nije javila.

- To mi je najveća muka od svega... Jer da me je barem obavestio da dolazi u Beograd, ja bih im rekla gde da idu, šta da rade - rekla je ona.

Očevo pitanje

Ono što je ovih dana u fokusu, a što bi moglo da reši mnoge nepoznanice, jeste pronalazak Matejevog telefona, koji je poslednji put lociran u blizini Velikog ratnog ostrva.

Upravo to unosi novu zabunu u čitav slučaj, jer se postavlja pitanje kako je moguće da je aparat slao signal dva i po sata nakon što je mladić poslednji put viđen, i pod uslovom da je bio u vodi.

Nenad Periš, Milan Maricic/ATAImages/Pixabay
 

Pitanje je dodatno otvorila činjenica da je proizvođač aparata istakao da je to nemoguće, o čemu je i ranije govorio otac nestalog Splićanina Nenad Periš.

- Kako je moguće da se signal pojavljuje pokraj Ratnog ostrva u 4.15, a to je dva sata i 20 minuta nakon zadnjeg Matejevog snimka pokraj "Savanove" u 1.55? Kako je moguće da mobilni telefon reaguje ako se nalazi u reci? Ako je Matej potonuo u reku, a mobilni mu je bio u džepu, onda je nakon 2.20 on neupotrebljiv, mokar, na dnu reke i ne bi mogao davati signal. Proizvođač kaže da može davati signal ako je mokar najviše pola sata. Dakle, ako je mokar, ne bi zasigurno mogao davati signal nakon gotovo dva i po sata - izjavio je krajem januara Nenad Periš u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju".

Podsetimo, Splićanin je nestao u noći između 30. i 31. decembra, nakon što je izašao iz kluba "Gotik", u kom je bio sa društvom.

Mladića su te noći nadzorne kamere snimile kako trči ulicama Beograda i kako u jednom trenutku pokušava da zaustavi taksi.

MUP RH
Za bilo kakve informacije javite se na navedeni broj telefona

Kada mu to nije pošlo za rukom, nastavio je da trči, sve do restorana na Savskoj promenadi, gde je na snimku iz obližnjeg restorana zabeleženo da je krenuo prema vodi, ali sam trenutak njegovog navodnog ulaska u vodu nije snimljen.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: + 38598432700.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike