Tragovi, "slepe ulice", misterije i nada: Šta se sve dešavalo u prethodnih mesec dana od nestanka Mateja? (FOTO/VIDEO)

31.01.2022

08:00

0

Splićanin je nestao u noći između 30. i 31. decembra, nakon što je, u majici kratkih rukava, izašao iz kluba "Gotik", u kom je bio sa društvom

Tragovi, "slepe ulice", misterije i nada: Šta se sve dešavalo u prethodnih mesec dana od nestanka Mateja? (FOTO/VIDEO)
matej peris kretanje - Copyright Printscreen/MUP/Mup RH

"Matej Periš (27) iz Splita nestao je sinoć u Beogradu. Poslednji put je viđen ispred kluba u Beton hali"

Ovako je u medijima 1. januara objavljena vest o nestanku mladića, koja je na prvi pogled izgledala kao još jedna informacija o nestaloj osobi koja će posle par dana biti pronađena.

Nažalost, samo na prvi pogled.

Usledili su dani agonije, misterije su se nizale, novi tragovi otkrivali, te je tako zaintrigirana postala kako srpska tako i hrvatska javnost, ali sa jednom zajedničkom željom - da nestali mladić bude pronađen.

Iz provoda u "ponor"

Prvi u javnosti oglasili su se upravo njegovi prijatelji, koji su sa njim bili u beogradskom klubu "Gotik", te noći kada je nestao. U svojoj izjavi su prvobitno naveli da su pomislili u nekom trenutku provoda da je Matej otišao do toaleta i da se nije vratio, ali da nisu pomislili da je nestao.

24sedan/GoranSivački/MUP RH
 

Zbog sumnje da je možda sa nekom devojkom, nisu želeli da dižu paniku, ali ih je jutro posle izlaska osvestilo, te su otišli u policiju i prijavili njegov nestanak. Ipak, za pojedine je to kasnije kako su komentarisali bilo nesavesno od strane prijatelja, te su bili na meti osuda zbog toga što to odmah nisu učinili.

Očeva briga

Otac nestalog Mateja Periša, Nenad, stigao je dan posle u Beogradu, 2. januara, kako bi bio tu i učestvovao zajedno sa policijom u potrazi za svojim sinom.

Milan Maricic/ATAImages
 

Taksista kao nada

Već trećeg dana potrage, uključeni su brojni pripadnici policije, a počeli su i da isplivavaju u javnosti snimci sa nadzornih kamera na kojima se vidi Matej koji trči beogradskim ulicama, ali i na momenat ključni deo kada zaustavlja jednog taksistu.

Printscreen/MUP
 

To je probudilo nadu da će on moći da da više informacija o tome gde se kretao Splićanin, te su angažovani svi da taj taksista bude i pronađen. Naime, iako je to bilo uspešno, njegovo obrazoloženje nije donelo nikakav pomak. On je obrazložio da je već imao zakazanu vožnju, te da zbog toga nije primio hrvatskog državljanina u vozilo, te je tako istraga u tom segmentu naišla na "slepu ulicu".

Zadrani i sukob

U medijima je tada počela da se provlači i informacija da je u beogradskom klubu "Gotik", gde je u izlasku Periš bio sa prijateljima, došlo do navodnog sukoba oko računa, a to je potvrdio i jedan od njegovih prijatelja K. F.

- Bilo je nekakvog sukoba. Tu su bili i momci iz Zadra. Nešto oko plaćanja računa je bilo i tada je valjda prilazilo obezbeđenje - tvrdio je on, ali se međutim to nikada nije potkrepilo i konkretnim dokazima.

Kamere, signali i snimci

Sagledavajući sve okolnosti, a i zbog mogućnosti da je Periš ostao zarobljen u nekom objektu u blizini Save, u jednom momentu potrage počele su da se koriste i termovizijske kamere.

Printscreen/ Instagram, @mzosrbije
 

Takođe, tih dana u medijima je objavljena informacija da je signal mobilnog telefona Mateja Periša poslednji put uhvaćen u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav.

Veruje se da je telefon bio u Matejovom džepu kada je on ušao u ledenu Savu kod Beograda na vodi, a poslednji signal je uhvaćen oko kilometar i po nizvodno.

 

 

Nadalje, pojavio se i novi snimak, koji je uklonio dotadašnje sumnje, odnosno mogućnost da je Mateja neko jutrio. Na tom snimku se vidi kako on trči Karađorđevom ulicom u smeru ka Brankovom mostu, te da deluje kao da Mateja niko ne juri, jer se vidi da odmiče više od 50 metara, da se ne okreće i da niko ne trči za njim.

Ključnih devet minuta

Kako bi stavio tačku na sve spekulacije o tome kuda se nestali Matej išao te kobne noći, trinaesti dan od nestanka, odnosno 12. januara, MUP je objavio detaljnu rekonstrukciju njegovog kretanja.

Oni su pregledali stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Tog dana se oglasio i pomoćnik glavnog direktora hrvatske policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac, nakon što su proveli dva dana u Beogradu i sarađivali sa srpskim nadležnim organima.

- Dokazi koje smo dosada prikupili ne ukazuju na to da je njegov nestanak posledica bilo kakve nasilne radnje - istakao je tada on i pohvalio rad i saradnju sa srpskom policijom.

Splićanka

Novo "svetlo" na slučaj nestalog Mateja baca vest o tome da je poslednji poziv uputio Splićanki Maji, koja je sestra njegovog dobrog prijatelja.

Odmah se saznalo i to da je vlasnica firme koja se bavi morskim turizmom u Podstrani nadomak Splita, kao i plovila kojim leti za turiste organizuje izlete po Jadranu.

Instagram_prvatelevizija
 

Zbog sumnje da bi ona nešto mogla više da zna o tome šta se desilo sa Matejem, policija je odlučila da je sasluša, a ujedno i ponovo njegove prijatelje, za koje je načelnik UKP hrvatske policije Antonio Gerovac rekao da će biti saslušani, ako treba i po sedam puta.

Ipak, kako bi prekinula spekulacije o toj noći, Splićanka je odlučila i da se javno oglasi. U svojoj ispovesti za TV Prva je rekla da žali što mu se nije javila.

- To mi je najveća muka od svega... jer da me je možda barem obavestio da dolazi u Beograd ja bi im rekla gde da idu, šta da rade - rekla je ona.

Na sve to, zajednička fotografija Mateja i Maje, koja je objavljena u javnosti 20. januara, na kojoj on nju ljubi u obraz, dodatno je unela zaplet i dala dodatni povod da javnost o tome bruji.

Insinuacije

Pre osam dana, u medijima se pojavila i informacija da je Matejev Vajber nalog na telefonu bio aktivan u jednom trenutku, ali je njegov otac Nenad te navode demantovao, odnosno objasnio da je to usled aktivnosti koje policija sprovodi u sklopu istraživanja svih detalja o ovom slučaju.

Printscreen/ Prva TV
 

Policija "češlja" Veliko ratno ostrvo

Pripadnici Policijske brigade, Policijske ispostave za bezbednost na rekama i Uprave kriminalističke policije, Policijske uprave za grad Beograd obavili su pre pet dana terensku pretragu Velikog ratnog ostrva paralelno sa hotelom "Jugoslavija" do "Galijske bare".

U potragu su, uz pripadnike Policijske uprave za grad Beograd, bili uključeni i pripadnici Žandarmerije, kao i policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac, a preko Interpola obaveštene su i policije zemalja u okruženju.

Očeva nada

Tokom prethodnih mesec dana, otac nestalog mladića Nenad Periš nijednog trenutka nije gubio nadu, te je kako sebi, tako i drugima ponavljao da je uveren da će svog sina pronaći.

Printscreen/Facebook/Nenad Peris
 

- Molim Boga da bude živ. Spreman sam na svaku istinu. Mislim da sam vernik i ono što je Bog odlučio, neka tako bude. Teško bi mi bilo da prihvatim loš završetak, ali sam spreman. Nadam se da ću Mateja voziti kući, da sedi pored mene u automobilu. Ništa mu ne bih rekao, samo bih ga zagrlio. Samo da ga nađemo, ne mora mi ništa reći - rekao je ranije Periš.

Podsetimo, Splićanin je nestao u noći između 30. i 31. decembra, nakon što je, u majici kratkih rukava, izašao iz kluba "Gotik", u kom je bio sa društvom.

Mladića su te noći nadzorne kamere snimile kako trči ulicama Beograda i kako u jednom trenutku pokušava da zaustavi taksi. Kada mu to nije pošlo za rukom, nastavio je da trči, sve do restorana na Savskoj promenadi, gde je na snimku iz obližnjeg restorana zabeleženo da je krenuo prema vodi, ali sam trenutak njegovog navodnog ulaska u vodu nije snimljen.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: + 38598432700.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike