Neverovatno otkriće kod Prokuplja: Pronađeni ostaci psa stari najmanje 6.500 godina

05.11.2020

10:17

0

Čeljust keruše, pronađena pored urušene peći, jedan je od dokaza da su neposredno posle ledenog doba postojale različite vrsta pasa

Neverovatno otkriće kod Prokuplja: Pronađeni ostaci psa stari najmanje 6.500 godina
Copyright Pixabay

Pre najmanje 15.000 godina vukovi su postali psi, utvrdili su naučnici, ali je njihovo pripitomljavanje i dalje jedna od najvećih enigmi iz ove oblasti. U toku je najsveobuhvatnije istraživanje o drevnim psima, objavljeno nedavno u naučnom magazinu “Science”, a u njemu je svoje mesto našla i keruša pronađena na neolitskom nalazištu “Pločnik” kod Prokuplja. Njeni ostaci su tu bili najmanje 6.500 godina, pa su najstarije kosti psa ikada pronađene u Srbiji.

Ostaci su pronađeni u sondi 24, tokom istraživanja o razvoju metalurgije u Evroaziji.

Kako pojašnjava arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, na osnovu pronađene čeljusti, pretpostavlja se da je ovaj pas izgledao još uvek divlje, u odnosu na današnje potpuno pripitomljene pse. Ipak, ni za njega, kao ni za ostale drevne pse, ne zna se precizno kako je izgledao.

– Naš pas ima poreklo sa Bliskog istoka. Ako se prisetimo velike migracije sa Bliskog istoka ka Balkanu kojom je po nekim autorima izvršena “neolitizacija” Balkana, verovatno su s ljudima došli i psi kao domaće životinje, čuvari – kaže Kuzmanović Cvetković.

Pročitajte još: Deset godina od zemljotresa u Kraljevu: Posledice osetilo oko 80.000 ljudi

Čeljust keruše, pronađena pored urušene peći, jedan je od dokaza da su neposredno posle ledenog doba postojale različite vrsta pasa, kao i tome da je ova životinjska vrsta već tada bila pripitomljena.

– Koleginice koje su obrađivale kosti sa istraživanja Jelena Bulatović i Ivana Stanković odvojile su nalaz za analizu, kolege iz Britanije Miljana Radivojević, UCL, Ben Roberts, Durham su bili deo rukovodećeg tima na istraživanjima i organizuju obradu istraženog materijala, kolega David Orton se takođe bavi proučavanjem kostiju sa Pločnika, moja malenkost lično je bila jedan od rukovodilaca istraživanj. Svi smo potpisnici teksta i dali smo mali doprinos tekstu koji je objavljen u časopisu “Science” – priča Kuzmanović Cvetković.

Osim što je značajno za istraživanje o pripitomljavanju pasa, ovo otkriće doprinosi i promociji “Pločnika” i Narodnog muzeja Toplice koji, kaže Kuzmanović Cvetković, pokazuje da ima snage da učestvuje u velikim istraživanjima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike