Kako žive građani u EU? Najniži standard u našem komšiluku, a najviši u Luksemburgu

15.12.2021

20:13

0

Eurostat meri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku

Kako žive građani u EU? Najniži standard u našem komšiluku, a najviši u Luksemburgu
Brisel - Copyright Pixabay

Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od proseka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje danas objavljeni izveštaj Eurostata.

Eurostat meri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u evropskoj statističkoj kancelariji.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, veštackom valutom koja eliminiše razlike u cenama među zemljama.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabeležen u Luksemburgu, za 45 posto veći od proseka Evropske unije, prema najnovijoj proceni Eurostata.

Slede Nemačka i Danska, gde je bio za 24 odnosno 22 posto veći od proseka, a blizu su i Holandija i Austrija, gde se kretao na 17 odnosno 16 posto iznad evropskog proseka.

Najbliži su proseku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Kipar, Italija i Litvanija, gde je standard bio niži za oko četiri odsto od prosečnog na nivou Unije.

U Irskoj je bio za 10 procenata ispod, a u Francuskoj isto toliko iznad proseka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike