Prosečna plata 600 evra – realnost ili zabluda: Šta je potrebno da nam od januara 2022. skoči standard?

16.05.2021

05:47 >> 10:10

0

Rast bruto domaćeg proizvoda povlači i rast životnog standarda građana, naglašavaju ekonomski analitičari

Prosečna plata 600 evra – realnost ili zabluda: Šta je potrebno da nam od januara 2022. skoči standard?
Copyright Pixabay

Rast bruto domaćeg proizvoda, koji ove godine može da bude i sedam odsto, značiće da će prosečna plata u Srbiji već od 1. januara biti veća od 600 evra, istakao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je čak pomenuo da će prosečna zarada u Beogradu iznositi i više od 770 ili 780 evra, kao i da će ova godina biti završena sa BDP-om većim od 50 milijardi evra.

Naime, predsednik je pre svega preneo najnoviju prognozu MMF-a za Srbiju, prema kojoj će rast BDP-a u 2021. godini iznositi šest odsto.

MMF i Evropska komisija podigli procene

Od 2020. plate porasle pet odsto

Prema podacima Zavoda za statistiku, u periodu od januara do februara 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je nominalni rast prosečnih neto zarada od 6,2 odsto. U istom periodu, kako navode, neto zarade su realno porasle za pet odsto. Ipak, medijalna neto zarada za februar 2021. iznosila je 47.682 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

– Izuzetno sam ponosan najnovijom prognozom koju sam dobio, a to je da je MMF promenio svoje projekcije za Srbiju. Ranije su govorili da će rast iznositi pet odsto. Evropska komisija je takođe promenila prognozu i rekla da će biti 5,3 odsto i sada je i MMF promenio na šest odsto – rekao je Vučić.

Kako je istakao, MMF je došao na ono što je i Srbija govorila, da će rast BDP-a naše zemlje ove godine iznositi šest odsto.

– Ja sam govorio da može i sedam odsto – naglasio je predsednik.

On je istakao i da je naša zemlja u 2020. godini imala minus od 0,9 odsto BDP-a, po čemu smo sa Litvanijom bili najbolji u Evropi. Vučić je dodao i da je MMF promenio procenu za Srbiju i za 2022. godinu, i to sa 3,8 na 4,5 odsto.

Odlično prvo tromesečje

S obzirom na to da je prema poslednjim zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna plata u februaru u Srbiji bila 62.280 dinara, ili 529,73 evra, postavlja se pitanje šta je potrebno da se ona poveća za oko 70 evra.

Pročitajte još

Prema rečima Ivana Nikolića, naučnog saradnika Ekonomskog instituta u Beogradu, prosečna plata od 600 evra, planirana za januar 2022, odgovara putanji plana države da do 2025. imamo prosečnu zaradu od 900 evra.

– S rastom BDP-a vratićemo se na prosečan dugoročni rast privrede Srbije od četiri odsto, što je mera održivosti da do 2025. imamo predviđenu prosečnu platu – kaže za 24sedam Nikolić.

Kako dodaje, procenat rasta BDP-a do sedam odsto je rezultat dobrog prvog tromesečja ove godine.

– On se odnosi na dinamiku industrije i građevinarstva, što ukazuje da će predsednikova procena biti ostvariva. Tome u prilog idu i smirivanje epidemiološke situacije i ubrzana vakcinacija u Srbiji, što je uslov za ponovno pokretanje turizma i ugostiteljstva – naglašava naš sagovornik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike