Hrvati i Maltežani su najdeblji u Evropskoj uniji: Koliko obrazovanje utiče na višak kilograma?

21.07.2021

12:20 >> 13:03

0

Autor: Nikola A.

Eurostat takođe navodi da se razlike u prekomernoj težini dovode u vezu s nivoom obrazovanja

Hrvati i Maltežani su najdeblji u Evropskoj uniji: Koliko obrazovanje utiče na višak kilograma?
Copyright Eurostat/Printscreen

Od svih građana EU, najdeblji su građani Hrvatske i Malte, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Eurostata iz 2019. godine.

Кako se navodi, smatra se da čak 65 odsto građana ove dve zemlje ima višak kilograma. Najmanji broj ljudi s prekomernom težinom registrovan je u Italiji (46 odsto), Francuskoj (47 odsto) i Luksemburgu (48 odsto), što je i dalje blizu proseka EU.

Prema Eurostatovoj analizi, 45 odsto odraslih građana EU održava težinu koja se smatra normalnom, dok je njih 53 odsto preteško. Smatra se da trideset šest odsto građana ima prekomernu težinu, dok je 17 odsto njih u nekoj od faza gojaznosti; blaga, ozbiljna ili ekstremna.

Gojaznosti su skloniji građani starosti od 65 do 74 godine (66 odsto), a veći procenat je registrovan kod muškaraca nego kod žena. Takođe, Eurostat navodi da se razlike u prekomernoj težini dovode u vezu s nivoom obrazovanja. Što je veći ovaj nivo, to je niži broj prekomerne težine (59 odsto među građanima nižeg obrazovanja, 54 odsto među onima sa srednjim obrazovanjem i 44 odsto među visokoobrazovanim ljudima).

Slično je i sa gojaznošću – građani sa najnižim nivoom obrazovanja su najdeblji (20 odsto), niži nivo je zabeležen kod građana sa srednjim obrazovanjem (17 odsto), dok je najmanje gojaznih među visokoobrazovanim ljudima (11 odsto).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike