Bajden i Si tri sata razgovarali o brojnim temama: Jedan izraz je posebno zasmetao američkom lideru (FOTO/VIDEO)

16.11.2021

09:31

0

Predsednici su govorili o Tajvanu, Hongkongu, pandemiji, ekonomiji...

Bajden i Si tri sata razgovarali o brojnim temama: Jedan izraz je posebno zasmetao američkom lideru (FOTO/VIDEO)
AP Photo/Susan Walsh

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Ðinping razgovarali su, između ostalog o politici Kine na Tibetu, u Hongkongu i u provinciji Sinđang, navodi se u saopštenju Bele kuće, nakon tročasovnog virtuelnog razgovora dvojice lidera.

- Predsednik Bajden je izrazio zabrinutost zbog prakse Kine u Sinđangu, na Tibetu i u Hongkongu, kao i zbog stanja ljudskih prava u širem smislu - saopštila je Bela kuća.

Kineski predsednik Si Ðinping je rekao predsedniku Bajdenu da će Peking morati da preduzme "odlučne mere" ako snage "protajvanske nezavisnosti" pređu "crvenu liniju".

Pozivajući se na centralnu kinesku televiziju, agencija RIA Novosti prenosi da je Bajden rekao Siju da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana i da se nadaju da će u Tajvanskom zalivu biti očuvani mir mir i stabilnost.

Predsednik Kine je u toku razgovora izrazio nadu da će Bajden vratiti politiku SAD prema Kini na racionalan kolosek, prenela je agencija Sinhua.

Agencija takođe navodi da je Si istakao da SAD moraju da prestanu da se skrivaju iza pitanja nacionalne bezbednosti kako bi vršile pritisak na kineske kompanije i ukazao da trgovinsko-ekonomski odnosi ne bi trebalo da se politizuju.

Bajden je obećao da će se pozabaviti pitanjima koja izazivaju zabrinutost, uključujući ljudska prava i druga pitanja u indo-pacifičkom regionu, dodavši da on i Si nikada nisu bili "tako formalni jedno s drugim".

- Čini mi se da je naša odgovornost kao lidera Kine i Sjedinjenih Američkih Država da obezbedimo da nadmetanje između naše dve zemlje ne preraste u sukob, bilo namerno ili nenamerno. Držimo se samo jednostavnog, direktnog nadmetanja - rekao je Bajden.

Govoreći preko prevodioca, Si je rekao da Kina i SAD, kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN, moraju da osnaže komunikaciju i saradnju.

Dve zemlje se ne slažu, između ostalog, oko porekla pandemije koronavirusa, pravila trgovine i konkurencije, širenja nuklearnog arsenala Pekinga, odnosa prema Tibetu i pojačanog pritiska Kine na Tajvan.

Prijatelji ili ne?

Si je nazvao Bajdena svojim "starim prijateljem" i rekao da dve strane moraju povećati komunikaciju i saradnju kako bi rešavale mnoge izazove sa kojima se suočavaju, ali Bajden je još ranije osporio karakterizaciju njihovog odnosa kao starog prijateljstva.

U junu je jedan novinar pitao Bajdena (78) da li bi mogao da nazove Sija "starim prijateljem", a Bajden je odgovorio: "Hajde da rasčistimo nešto. Mi se dobro znamo, ali nismo stari prijatelji. U pitanju je čist posao".

AP Photo/Susan Walsh
 

Uoči jučerašnjeg sastanka portparolka, Bele kuće Džin Psaki je, upitana da prokomentarise ovu razmenu dva predsednika, rekla: "Pa... mogu da potvrdim... on ga još ne smatra 'starim prijateljem', tako da ostaje dosledan".

Razgovor, koji je inicirao Bajden, imao je za cilj da odnose dve zemlje uravnoteži i učini ih manje napetim.

U skladu s tim, jedan američki zvaničnik je potvrdio da u razgovoru dvojice lidera nisu spominjane predstojeće Zimske olimpijske igre u Kini i eventualno neučešće SAD.

Dobra volja ili provokacija

Kada je kineski lider Si Ðinping pozdravio predsednika Bajdena i nazvao ga "starim prijateljem", upotrebio je izraz od koga se Bajden svojevremeno ogradio.

U Kini, izraz "lao peng jou" označava naklonost i pokazuje nivo bliskosti i poverenja, a kada je to rekao Si (68), on odražava zajedničku istoriju dva lidera, koja datira iz avgusta 2011, kada su njih dvojica razgovarali i putovali u provinciju Sečuan, pre nego što je bilo ko od njih došao na najvišu funkciju.

Vang Huijao, predsednik Centra za Kinu i globalizaciju, kaže da Sijeva upotreba ovog izraza pokazuje njegovu istinsku dobru volju.

Danijel Rasel, najviši američki diplomata za Aziju pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, rekao je da je to bio deo nastojanja da se stekne "prednost u narativu", što svaki lider čini na početku razgovora.

Youtube/PBS NewsHour
 

- Si namerno pozdravlja Bajdena kao 'moj stari prijatelj' - nakon što je Bajden ovog leta izričito negirao da su oni prijatelji. A Bajden, sa širokim osmehom na licu, podseća Sija da sve zemlje – uključujući Kinu – "moraju da igraju po istim pravilima" - rekao je Rasel.

Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Renmin u Pekingu, primetio je da Si koristi ovaj termin uprkos teškom stanju odnosa između dveju zemalja.

- Kada mi Kinezi nekoga nazivamo starim prijateljem, mislimo da ga poznajemo dugo. Ali 'stari prijatelj' ne znači da je i dalje pravi prijatelj - rekao je Ši.

S obzirom na trenutne diplomatske napetosti, Bajden možda ne želi da ga američki saveznici i njegovi politički protivnici previše vide kao Sijevog "prijatelja".

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti