I u trenutku hapšenja provocirao je vlast: Ko je Pablo Hasel, reper zbog kog gori Barselona?

18.02.2021

20:30 >> 08:35

0

Njegove pristalice sukobile su se sa policijom, zahtevajući da se on pusti na slobodu

I u trenutku hapšenja provocirao je vlast: Ko je Pablo Hasel, reper zbog kog gori Barselona?
Copyright Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti/Joan Mateu

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je prethodne noći na ulice Barselone nakon što je španski reper Pablo Hasel (32) uhapšen. Ovaj muzičar, koji je ozloglašen u tamošnjim medijima zbog oštrih stihova i tvitova, za mnoge je postao simbol slobode govora.

On je osuđen na devet meseci zbog tvitova u kojima napada kraljevsku porodicu i optužuje policiju za mučenje i ubistva migranata i demonstranata, a zbog stavova koje ima podržavaju ga i druge poznate ličnosti u Španiji, kao što su reditelj Pedro Almodovar i holivudski glumac Havijer Bardem.

Muzičar je prošlog petka odbio da se preda policiji kako bi odslužio devetomesečnu zatvorsku kaznu iz 2018. godine, koja je izazvala pobunu u Španiji i naterala vladu da zakon o slobodi govora učini fleksibilnijim. On se u ponedeljak sa grupom simpatizera zabarikadirao na Univerzitetu Ljeide, a pre nego što je policija upala u ovu ustanovu njegove pristalice sukobile su se sa uniformisanim licima, koja su na kraju uspela da ga uhapse. Nakon toga neredi na ulicama su nastavljeni, a okupljeni su zahtevali da se reper oslobodi.

Uverenja

Hasel, čije je pravo ime Pablo Rivadula, imao je 10 godina kada je otkrio rep nakon što je odslušao album “Straight Outta Compton” američke grupe NWA. Pesme je počeo da snima 2005. godine i one su često bile besplatno dostupne na internetu.

Njegovi oštri stihovi puni su antifašističkih i marksističkih ideja i često su usmereni protiv španske kraljevske porodice, čije članove on optužuje da su naslednici diktature Fransiska Franka. Tako u jednoj od pesama peva o tome kako je sanjao da bivši kralj Španije Huan Karlos I “leti kroz vazduh” i dodaje “ovo nije terorizam, on zaslužuje nebo”.

Tanjug/AP Photo/Joan Mateu)

U svojim stihovima i na Tviteru Hasel je pominjao i baskijsku separatističku paramilitarnu grupu ETA, koja je optužena za više od 800 smrti tokom višedecenijske borbe za nezavisnu Baskiju, i marksističku grupu GRAPO, koja je optužena za 80 smrti i pokušaja ubistava između 1975. i 2003. godine.

– Ja sam veoma mirna osoba. Mrzim bespotrebno nasilje, voleo bih da živim u poštenom društvu. Pošto nije tako, okrenuo sam se muzici. Ljudi koji su skandalizovani zbog onoga o čemu pevam nisu skandalizovani zbog 700 radnika koji svake godine umru jer rade u nesigurnim uslovima – rekao je on u jednom od intervjua 2018, misleći na podatak da je u Španiji tokom 2019. zbog problema vezanih za posao umrlo 695 ljudi.

On je napadao sve partije u svojoj zemlji, od desničarke Narodne partije do levičarke Podemos, koja je kritikovala njegovo hapšenje.

Kriminalni dosije

Hasel je odrastao u Leridi, gradu koji je od Barselone udaljen 150 kilometara, a njegov otac je nekad bio predsednik lokalnog fudbalskog kluba.

Ovo nije prvi put da je zbog tekstova svojih pesama imao probleme, jer je uhapšen i 2011. godine zbog pesme u kojoj je veličao osuđenog člana grupe GRAPO.

Profimedia

Nakon toga, 2014. dobio je dve godine zatvora zbog podrške terorizmu zbog pesama u kojima je hvalio grupe ETA, GRAPO i druge gerilske organizacije, ali je ova kazna poništena jer u naredne tri godine nije napravio sličan prekršaj.

Prošle godine osuđen je na šest meseci zatvora zbog guranja i prskanja televizijskog novinara tečnošću za pranje sudova.

U jednom od intervjua priznao je da mu je teško da nađe posao zbog kriminalnog dosijea koji ima, zbog čega je čak išao i u Francusku, gde je brao grožđe “u užasnim uslovima”.

– Ako završim u zatvoru, osećaću se slobodnije nego ikada, jer ću se suočiti sa svojim strahovima i biću ponosan. Budiću se svakog jutra sa visoko podignutom glavom – dodao je on.

Hapšenje

Hasel je imao rok da se u petak preda policiji kako bi odslužio devetomesečnu kaznu, ali se umesto toga zabarikadirao na univerzitetu, odakle je napisao nekoliko tvitova.

– Zaključan sam na Univerzitetu Ljeide sa nekoliko pristalica, pa će morati da provale ako hoće da me uhapse i smeste u zatvor – glasi jedan od tvitova.

Tanjug /AP Photo/Emilio Morenatti)

On je negodovao i zbog toga što su odlučili da ga zatvore i pozvao je sve da shvate njegovo hapšenje kao napad na slobodu govora.

– Tvitovi zbog kojih ću biti u zatvoru za nekoliko minuta ili sati. Doslovno zbog toga što sam opisivao realnost. Sutra to možete biti vi – jedan je od poslednjih njegovih tvitova.

Pročitajte još

Portparol katalonske policije saopštio je da su nadležni organi u utorak rano ujutru upali na univerzitet nakon što su sklonili nabacane stolice, smeće, kante za otpatke i druge predmete koji su blokirali ulaz.

Španske televizije prikazale su fotografije koje su nastale prilikom hapšenja, a on je i tada glasno uzvikivao “Nikad nas neće naterati da se predamo, bez obzira na represiju”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike