Posle izbora haos širom Francuske! Sukobi s policijom, dimne bombe i barikade – sve u plamenu (FOTO/VIDEO)

01.07.2024

00:24

0

Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora sa oko 34 odsto osvojenih glasova

Posle izbora haos širom Francuske! Sukobi s policijom, dimne bombe i barikade – sve u plamenu (FOTO/VIDEO)
Neredi u Parizu posle parlamentarnih izbora - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Demonstracije protiv francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, na koje je pozvala krajnja levica, prerasli su večeras u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona i u delovima Pariza, javili su francuski mediji.

Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora sa oko 34 odsto osvojenih glasova, objavio je portal ActuLyon.

 

 

Nalog medijske kuće Frontiere na platformi X prenosi da je nereda bilo i u Renu i Rije le Papu, a prenosi se i da je nereda bilo u predgrađu Pariza Bobinji.

 

 

Kako prenose francuski mediji, demonstranti su uzvikivali da će "zapaliti ceo Pariz ako Le Penova pobedi".

 

 

Prema poslednjim podacima, u današnjem prvom krugu parlamentarnih izbora, Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,5 odsto, Novi narodni front (odnosno koalicija ujedinjene levice 28,5 odsto), a centristička alijansa Zajedno (u kojoj je stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona) je na trećem mestu sa 22,1 odsto, a republikanci su četvrti sa 9,7 odsto.

 

 

Drugi krug vanrednih parlamentarnih izbora održaće se 7. jula.

Le Pen: Makronov tabor skoro zbrisan

Marin Le Pen, liderka krajnje desnog Nacionalnog okupljanja poručila je posle zatvaranja birališta da je tabor predsednika Emanuela Makrona "skoro zbrisan".

Pozvala je na osvajanje apsolutne većine u drugom krugu kako bi njena stranka mogla da "popravi Francusku i ponovo uspostavi jedinstvo". “Ništa nije dobijeno i drugi krug je odlučujući“, rekla je Le Pen pristalicama.

 

 

“Potrebna nam je apsolutna većina kako bi za osam dana (predsednik) Emanuel Makron imenovao Žordana Bardelu za premijera“, poručila je Le Pen.

Fransoa Oland pozvao birače da blokiraju Nacionalno okupljanje u drugom krugu

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland, kandidat Novog narodnog fronta na vanrednim parlamentarnim izborima, pozvao je birače da blokiraju Nacionalno okupljanje u drugom krugu izbora koji će biti održani 7. jula.

"Imamo imperativnu dužnost da obezbedimo da ekstremna desnica ne uspe da ima većinu u Narodnoj skupštini. I ako ne budemo mobilisani kao nikada ranije za ovaj drugi krug, ovaj rizik, ova pretnja može da se prevede u delo", rekao je Oland svojim pristalicama okupljenim u Tilu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike