Prvo oglašavanje Marin le Pen posle istorijske pobede: Makronov tabor gotovo potpuno uništen!

30.06.2024

20:49

0

Le Pen je istakla da je francuski narod pokazao u prvom krugu izbora da želi da se okonča vladavina Emanuela Makrona

Prvo oglašavanje Marin le Pen posle istorijske pobede: Makronov tabor gotovo potpuno uništen!
Copyright AP Photo/Thibault Camus

Lider francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen rekla je večeras, nakon izlaznih anketa, prema kojima je RN osvojio oko 34 odsto glasova u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, da je "tabor predsednika Emanuela Makrona gotovo potpuno uništen".

Ona je pozvala na apsolutnu većinu u drugom krugu izbora kako bi njena stranka mogla "popraviti Francusku i ponovo uspostaviti jedinstvo", prenosi France 24.

Le Pen je istakla da je francuski narod pokazao u prvom krugu izbora da želi da se okonča vladavina Emanuela Makrona koja je trajala sedam godina.

AP Photo/Thibault Camus
 

Le Pen je rekla na stranačkom skupu u gradu Enen-Bomon na istoku Francuske da Nacionalno okupljanje još nije pobedilo i da će drugi krug biti presudan.

- Potrebna nam je apsolutna većina kako bi (predsednika RN) Žordana Bardelu, za osam dana, Emanuel Makron mogao da imenuje za premijera - navela je Le Pen.

AP Photo/Thibault Camus
 

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji je održan danas, sa oko 34 odsto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnjenja - Ipsosa, Ifopa, OpinionWay-a i Elabea.

Prema anketama, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto, preneo je Rojters.

Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan 7. jula.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike