Protesti u Parizu! Policija baca suzavac na demonstrante (FOTO/VIDEO)

15.06.2024

18:40

0

Više od 20.000 policajaca biće raspoređeno u Francuskoj da osiguraju red i zakon u vezi sa velikim protestima koji se očekuju širom zemlje protiv desničarske stranke

Protesti u Parizu! Policija baca suzavac na demonstrante (FOTO/VIDEO)
Protesti u Parizu - Copyright Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

U Parizu su izbili neredi na mitingu protiv desničarske partije Nacionalno okupljanje, za koju ankete predviđaju da će pobediti na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj, a policija je upotrebila suzavac, javlja dopisnik RIA Novosti. 

Na samom početku protesta, počele su provokacije. Učesnici su počeli da gađaju policiju kamenjem, a protiv demonstranata je upotrebljen suzavac. Kolona demonstranata kreće od Trga Republike do Trga naroda. Učesnici nose propagandne postere koji pozivaju na glasanje za levicu i pale vatru. Mnogi drže palestinske zastave.

 

Kako javlja dopisnik RIA Novosti, oko 15.000 ljudi izašlo je na ulice. Neki učesnici razbijaju autobuske stanice i reklamne izloge i zapaljuju kante za smeće.

 

 

Pet vodećih sindikata pozvalo je na akciju, uključujući Generalnu konfederaciju rada (CGT) i Francusku demokratsku konfederaciju rada (CFDT), kao i udruženja SOS rasizam, Liga za ljudska prava i drugi.

 

 

Francuski mediji su juče javili da bi na demonstracijama širom zemlje moglo da učestvuje do 350.000 ljudi, očekuje se od 50.000 do 100.000 demonstranata. Ukupno će se u Francuskoj održati oko 150 događaja. Konstatovano je da su moguće provokacije, kao i uništavanje prodavnica i banaka.

 

 

Više od 20.000 policajaca biće raspoređeno u Francuskoj da osiguraju red i zakon u vezi sa velikim protestima koji se očekuju širom zemlje protiv desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) uoči vanrednih parlamentarnih izbora.

Prošle nedelje, RN je pobedilo na izborima za Evropski parlament, udvostručivši predsedničku koaliciju i osvojivši skoro 32 odsto glasova. Nakon toga, francuski predsednik Emanuel Makron raspustio je parlament, raspisavši vanredne parlamentarne izbore 30. juna i 7. jula.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike