Nema mira u Francuskoj! Makron sazvao hitan sastanak vlade, ministar raspoređuje 45.000 policajaca tokom noći

02.07.2023

22:53

0

Sastanak je održan u kriznom centru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu

Nema mira u Francuskoj! Makron sazvao hitan sastanak vlade, ministar raspoređuje 45.000 policajaca tokom noći
Policija pokušava da suzbije nerede u Nanteru - Copyright AP Photo/Aurelien Morissard

Francuski predsednik Emanuel Makron sazvao je večeras hitan sastanak vlade povodom nemira širom Francuske koji traju već pet dana posle ubistva tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla u predgrađu Pariza.


Sastanak je održan u kriznom centru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu, javio je Bi-Bi-Si.

Makron se sastao sa ministrima i bezbednosnim zvaničnicima.

 


Sastanku je prisustvovala i premijerka Elizabet Born, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen i ministar pravde Erik Dipon-Moreti.

 

Gujančić: Situacija u Francuskoj mirnija, ali je još uvek visok nivo nasilja

Dušan Gujančić iz Instituta za političke studije izjavio je danas, komentarišući trenutnu situaciju i nerede u Francuskoj da je protekla noć u Francuskoj bila za nijansu mirnija u smislu broja privedenih osoba, ali da je to još uvek dosta visok nivo nasilja.

"Mislim da će doći do postepenog smirivanja situacija, ne može se još veliki broj dana ovakva situacija nastaviti, ali ono što je izvesno, to će biti samo jedno kratkoročno smiriivanje budući da su uzroci ovakvih dešavanja u Francuskoj višedecenijski koje neće biti lako sanirati", rekao je Gujančić.

Francuska država bi, prema rečima Gujančića, trebalo da sačini sveobuhvatan plan na više polja kako da sanira problem, pogotovo imajući u vidu Olimpijadu u Parizu koja ih čega naredne godine.

"Sinoć se desio napad na kuću jednog gradonačelnika u samoj blizini Pariza, prvi put se desilo da demonstranti krenu na privatan dom nekog gradonačelnika, njegova žena je povređena i zbrinuta u bolnici", istakao je on.

Darmanen najavio raspoređivanje 45.000 policajaca i žandarma tokom noći

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen najavio je da će tokom noći širom zemlje biti raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma.

Darmanen je na bezbednosnom sastanku danas po podne odlučio da, kao i prethodna dva dana, bude raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma širom Francuske, objavila je televizija BFM.

Ministar unutrašnjih poslova je tokom sastanka ponovio uputstva za odlučnost i zatražio da se hapšenja izvrše što je pre moguće.

AP Photo/Lewis Joly
 

Gradonačelnik Nantera, Patrik Žari, zatražio je od stanovnika tog pariskog predgrađa da prenesu poziv porodice ubijenog 17-godišnjeg tinejdžera da se prekine nasilje i smiri situacija.

Baka ubijenog tinejdžera Nahela pozvala je na prekid nasilja i smirivanje situacije. Ona je rekla da izgrednici koriste ubistvo njenog unuka kao "izgovor" za nasilje i nerede.

"Neka ne razbijaju škole, neka ne razbijaju autobuse", rekla je 70-godišnja Nahelova baka. Ona je navela da je umorna.

"Gotovo je, za moju kćerku više nema života", rekla je ona posle smrti unuka.
      
Širom Francuske traju neredi od utorka, kada je policajac pucao i ubio 17-godišnjaka koji, kako je navedeno, nije zaustavio automobil.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike