Dejstvo FAB-3000 u Harkovskoj oblasti: Rusija pokrenula upotrebu još moćnijih avio bombi (VIDEO)

23.06.2024

22:16

0

Ove bombe su teške čak tri tone

Dejstvo FAB-3000 u Harkovskoj oblasti: Rusija pokrenula upotrebu još moćnijih avio bombi (VIDEO)
Upotreba FAB-300 - Copyright Printscreen

Oružane snage Ruske Federacije su pre nekoliko dana iskoristile jednu od najmoćnijih avio bombi koje imaju na raspolaganju, a prema pisanju Telegram kanala specijalizovanih za SVO i vojne teme, njenim dejstvom uništen je centar u kome su bili smešteni pripadnici Nacionalne garde Ukrajine.

Kako se navodi, ruska vojska je napad izvršila uz pomoć planirajuće avio bombe sa modulom za navođenje i korekciju FAB-3000, koja je teška čak tri tone i sadrži oko 1.200 kg ubojnog, tj. eksplozivnog tereta.

Objekat ukrajinskih gardista nalazio se u rejonu sela Lipci u Harkovskoj oblasti, gde se trenutno vode žestoke borbe.

Na snimku se može videti da je FAB-3000 izazvala moćnu eksploziju na 10 do 15 metara od velike betonske zgrade. Iako objekat nije u potpunosti uništen, jasno je da je pretrpeo ogromnu štetu, te da su svi koji su bili unutar njega likvidirani ili su pretrpeli neki vid povrede.

Prema nezvaničnim informacijama, u objektu su se nalazili pripadnici 13. brigade iz sastava Nacionalne garde Ukrajine, a eliminisano je oko 70 ukrajinskih gardista.

Ovo je drugi put da je ruska avijacija iskoristila bombu tešku tri tone, dok je prvi takav slučaj zabeležen u 20. juna takođe u Lipciju. Tada je dejstvom bombe teško oštećena trospratna zgrada u kojoj su bili smešteni ukrajinski vojnici, a kao i u prethodno opisanom napadu bomba nije direktno pogodila objekat.

Razlog za nedovoljan nivo preciznosti, uprkos ugradnji modula za vođenje i korekciju, ogleda se u tome što je ruska vojska do sada koristila znatno manje planirajuće bombe poput FAB-1500, FAB-500 i FAB-250. Stoga će biti potrebno određeno vreme da se na osnovu rezultata sa bojišta izvrše dodatne modifikacije kako bi se FAB-3000 učinile još preciznijim.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike