Da li je papa Franja rekao naglas ono što svi misle: Evo koliko smatra da bi propoved smela da traje

12.06.2024

22:07

0

Papa Franja, bez obzira na neka protivljenja, često podseća na dužinu od osam minuta i smatra da samo one kratke propovedi ostavljaju znak

Da li je papa Franja rekao naglas ono što svi misle: Evo koliko smatra da bi propoved smela da traje
Papa Franja - Copyright Profimedia

Papa Franja je u svom govoru pred vernicima na Trgu Svetog Petra izjavio da jedna crkvena propoved ne sme da traje duže od osam minuta jer publika, u protivnom, zaspi i ima potpuno pravo na to. To, pak, nije prvi put da papa skreće pažnju na dužinu trajanja propovedi.

Reč koja potiče iz antičke Grčke "homileīn" znači govoriti na familijaran način, sporo i jednostavno ali i - sažeto.

Dnevni list Korijere dela sera piše da je savršen primer za to Jevanđelje po Luki gde Isus iz Nazareta čita odlomak iz Isaije u sinagogi svog grada:

„Duh Božiji je iznad mene..." zatim presavija papir i izgovara: „Ovo što ste sada čuli je sve za danas“ i ništa više od toga. To je najkraća i najefikasnija propoved u istoriji koja nije trajala ni 8 sekundi.

No, zašto papa Franja govori da bi propovedi trebalo da traju 8 minuta?

O božanstvenosti vere

Papa Benedikt XVI je definisao prag pažnje za vreme svog pontifikata. Naime, Jozef Racinger je jednom prilikom rekao da je za njega jedna od najvećih potvrda božanstvenosti vere ta da su ljudi u stanju da prežive nekoliko miliona propovedi svake nedelje. On je u oktobru 2008. godine okupio generalnu skupštinu Biskupsog sinoda posvećenu Rečji Božijoj i predložio stvaranje „pravilnika o propovedi" navodeći niz praktičnih primera: polazeći od definisanja glavne teme, preko toga da ne treba da se priča previše toga te da se ne pređe osam minuta što je prosečno vreme koncentracije slušalaca.

Profimedia
 

Kongregacija za bogosluženje je 2015. godine konačno napravila spisak „propovedničkih pravila“ koji je paradoksalno bio jako dugačak, naime imao je 156 pasusa plus dva dodatka bez oznake vremena trajanja propovedi.

Samo je definisao da se radi o propovedi u okviru liturgijskog slavlja koja mora biti kratka i izbegavati da izgleda kao predavanje ili lekcija.

Koliko je dovoljno?

Kardinal iz Gvineje Robert Sarah smatra da to ne može biti univerzalno pravilo jer na Zapadu možda 20 minuta propovedi mogu da budu dovoljni ali u Africi ne - jer vernici dolaze iz daleka da bi čuli božije reči i njima 10 ili 20 minuta svakako nije dovoljno.

Papa Franja, bez obzira na neka protivljenja, često podseća na dužinu od osam minuta i smatra da samo one kratke propovedi ostavljaju znak poput onih jutarnjih misa u Santa Mariji tokom pandemije. Prošle godine je na međunarodnom kursu obuke izjavio: „Molim vas, propovedi su katastrofa, mogu da traju maksimalno osam ili deset minuta, nikako više… bio sam na misi, bila je to lepa lekcija filofofije od 45 minuta.“

Papa je na trgu Svetog Petra rekao: "Propoved treba da pomogne da prenesemo Božiju reč sa Drveta života i mora da bude kratka, jedna slika, jedna misao, jedna emocija. Ponekad sveštenici pričaju previše dugo i na kraju niko ne zna šta su hteli da kažu".

Papa Franju ne zovu bez razloga "potpuno drugačijim papom do sada". On će biti i prvi papa koji će prisustvovati sastanku G7 u Pulji koji počinje sutra a čiji je Italija domaćin.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike