Incident na granici! Vojnici Severne Koreje prešli u Južnu, ispaljeni hici upozorenja

11.06.2024

15:50

0

Prelazak granice ne smatra se namernim

Incident na granici! Vojnici Severne Koreje prešli u Južnu, ispaljeni hici upozorenja
Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man)

Oko 20 severnokorejskih vojnika nakratko je tokom vikenda prešlo granicu sa Južnom Korejom, što je izazvalo reakciju južnokorejske vojske koja je ispalila hice upozorenja, saopštili su zvaničnici.

Iz Seula je saopšteno da su severnokorejske trupe u demilitarizovanoj zoni, koja razdvaja dve zemlje, prešle liniju razgraničenja u nedelju popodne. Najnoviji incident odigrao se usred nedavnog porasta tenzija zbog severnokorejskog lansiranja balona punih smeća ka jugu, prenosi britanski portal Sky News.

Južnokorejski pukovnik Li Sung Džun izjavio je da ne smatraju prelazak granice namernim, jer je područje gusto pošumljeno, što otežava uočavanje graničnih oznaka.

- Okrenuli su se nazad prema severu odmah nakon upozorenja naše vojske i pucnjeva upozorenja. Nije bilo neuobičajenih pokreta - naveo je.

Novinska agencija Jonhap, pozivajući se na neimenovanog južnokorejskog zvaničnika, izvestila je da su severnokorejski vojnici uglavnom nosili krampove i druge alate, te da su se verovatno izgubili.

Južnokorejska vojska je već ranije ispaljivala hice upozorenja zbog severnokorejskih vojnika koji su prelazili granicu, ali većina takvih incidenata dogodila se oko morske granice koju Pjongjang osporava. Južnokorejsko Veće za nacionalnu bezbednost objavilo je tokom vikenda da će na granici ponovo početi sa emitovanjem antisevernokorejske propagande preko zvučnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike