Šefovi diplomatija zemalja BRIKS: Potrebna sveopšta reforma UN i Saveta bezbednosti

10.06.2024

21:25

0

Izražena je i namera da se nastavi sa razvijanjem saradnje u oblasti energetike

Šefovi diplomatija zemalja BRIKS: Potrebna sveopšta reforma UN i Saveta bezbednosti
BRIKS - Copyright Profimedia

Šefovi diplomatija zemalja članica BRIKS-a usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su, između ostalog, izrazili podršku sveopštoj reformi Ujedinjenih nacija (UN), uključujući i Saveta bezbednosti sa ciljem da se pretvori u demokratičnu i efikasnu međunarodnu organizaciju.

Kako se navodi, neophodno je da u Savet bezbednosti uđu predstavnici zemalja u razvoju kako bi to telo moglo adekvatno da reaguje na aktuelne globalne izazove i da podrži legitimne težnje tržišnih ekonomija Afrie, Azije i Latinske Amerike, uključujući zemlje BRIKS, sa ciljem da igraju aktivniju ulogu u međunarodnoj zajednici.

Šefovi diplomatija zemalja BRIKS-a, koji su se sastali u Nižnjem Novgorodu takođe su u zajedničkoj izjavi podržalli jačanje strateškog partnerstva njenih članica u tri pravca - politika i bezbednost, ekonomija i finansije, kultura i humanitarna razmena.

Profimedia
 

Ministri su potvrdili i privrženost BRIKS-a principima uzajamnog poštovanja i razumevanja, jednakosti, solidarnosti, otvorenosti, inkluzivnosti i sklonost konsezusu.

Takođe je izražena namera da se nastavi sa razvijanjem saradnje u oblasti energetike, budući da je energetska bezbednost „najvažnija osnova ekonomskog razvoja, socijalne stabilnosti, nacionalne bezbednosti i blagostanja“.

Izneta je podrška Rusiji njenom predsedavanju BRIKS tokom 2024. godine, a dogovoreno je i da će naredni susret ministara inostranih poslova organizacije biti održan u okviru naredne Generalne skupštine UN koju će organizovati Brazil budući da će ona predsedavati BRIKS-om tokom 2025. godine.

Pored toga, u zajedničkoj izjavi izražena je i puna podrška prioritetima Brazila kao predsedavajućeg G20 i izražena nada da će 19. samit Grupe 20 najrazvijenih zemalja biti uspešno organizovan.

Bomus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike