Moćni savez privlači sve veći broj država: Još jedna zemlja želi da postane članica BRIKS-a

30.05.2024

17:09

0

Tako se već pozvala u Kazanj na samit grupe

Moćni savez privlači sve veći broj država: Još jedna zemlja želi da postane članica BRIKS-a
BRIKS - Copyright Profimedia

Tajland će podneti zahtev za članstvo u ekonomskom bloku BRIKS, saopštila je vlada te zemlje jugoistočne Azije. 

Kabinet u Bangkoku odobrio je tekst zvaničnog pisma kojim se izražava namera Tajlanda da se pridruži grupi, rekao je portparol vlade Čai Vaharonke u izjavi koju su preneli lokalni mediji.

Prema Čaiju, u pismu se izjavljuje da Tajland razume važnost multipolarnosti i sve veću ulogu zemalja u razvoju u međunarodnim poslovima.

Vizija Tajlanda za budućnost je u skladu sa principima BRIKS-a i pridruživanje bi zemlji koristilo na mnogo načina, uključujući jačanje njene uloge u međunarodnoj areni i pružanje mogućnosti za učešče u oblikovanju novog svetskog poretka, navodi se u pismu.

BRIKS je pozvao zemlje nečlanice koje žele da se pridruže da učestvuju na samitu grupe, koji je zakazan za kraj oktobra u Kazanju u Rusiji. Prisustvo samitu bila bi prilika za Tajland da ubrza proces prijave, rekao je Čai.

Prvobitno sačinjen od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, BRIKS je obuhvatio i Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate početkom 2024. Od tada je još 15 zemalja pokazalo interesovanje za prijem, uključujući Bahrein, Belorusiju, Kubu, Kazahstan, Pakistan, Senegal i Venecuelu.

Prošireni BRIKS čini oko 30 odsto globalne ekonomije i obuhvata populaciju od oko 3,5 milijardi, ili 45 odsto ukupnog svetskog stanovništva. Takođe, zemlje članice proizvode više od 40 odsto svetske nafte.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike