MSP Rusije: Zapad nastavlja da podiže ulog, na ivici smo direktnog sukoba nuklearnih sila

04.10.2023

23:43

0

Autor: M. Vu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara 2023. rekao da Moskva suspenduje svoje učešće u Novom START ugovoru, ali da ne odustaje od njega u potpunosti

MSP Rusije: Zapad nastavlja da podiže ulog, na ivici smo direktnog sukoba nuklearnih sila
Ilustracija - Copyright Pixabay

Rusija ne može da isključiti mogućnost da zbog stava Sjedinjenih Država događaji u vezi sa Ugovorom o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START) mogu da prate negativan scenario, izjavio je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov.

"Zapad nastavlja da podiže ulog, opasno se približavajući ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila. Potencijalna eskalacija kao rezultat američkog plana za raspoređivanje oružja koje je ranije zabranjeno prema Vašingtonskom ugovoru o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Inf ugovor) je duboko alarmantna", rekao je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja, prenosi TASS.

"Ne može se isključiti dalji negativni razvoj događaja u vezi sa sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja, koji je suspendovan zbog destruktivne politike SAD. Vašington je očigledno sposoban za druge destabilizujuće korake", dodao je Voroncov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara 2023. rekao da Moskva suspenduje svoje učešće u Novom START ugovoru, ali da ne odustaje od njega u potpunosti.

On je naglasio da Rusi, da bi se vratili na razgovor o daljem radu po tom sporazumu, žele da vide kako će se računati arsenali ne samo Sjedinjenih Država, već i drugih nuklearnih sila NATO-a - Velike Britanije i Francuske. Putin je 28. februara potpisao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u Novom START-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike