Svetu preti neviđena kriza: Brodski gigant upozorava da pucaju lanci snabdevanja!

04.06.2024

20:00

0

Saopštenje iz Maerska nadovezuje se na učestala kašnjenja u globalnim lancima snabdevanja i sve veće troškove zbog krize u Crvenom moru i Adenskom zalivu

Svetu preti neviđena kriza: Brodski gigant upozorava da pucaju lanci snabdevanja!
Uljanik Brodogradnja - Copyright Wikipedia

Danska brodska kompanija Maersk upozorila je na zastoje na terminalima luka na Mediteranu i u Aziji i na učestale probleme u prevozu tereta do evropskih odredišta.

Zbog zastoja u lukama, druga najveća brodska kompanija u svetu namerava da preskoči dva isplovljavanja iz Kine i Južne Koreje prema zapadu, koja su bila planirana za početak jula.

Saopštenje iz Maerska nadovezuje se na učestala kašnjenja u globalnim lancima snabdevanja i sve veće troškove zbog krize u Crvenom moru i Adenskom zalivu koja utiče na tranzit kroz Suecki kanal. Maersk i druge brodske kompanije, kako bi izbegle rizično područje, preusmerili su brodove dužom rutom oko Afrike.

Brodovi danas čekaju na istovar i u Singapuru koji je druga kontejnerska luka u svetu po prometu, a sve veći su zastoji u Kini, Dubaiju, Španiji, SAD...

Pomorski prevoz tereta koče i vremenske neprilike - uključujući jake vetrove u Kini. U singapurskoj luci Džebel Ali i u Dubaiju zastoj su izazvali talasi potražnje za uslugama pretovara i kontinuirani poremećaji zbog preusmeravanja brodova iz Crvenog mora oko Afrike.

Ultra veliki brodovi s Dalekog istoka istovaruju teret u lukama zapadnog Sredozemlja koji se potom utovaruje na manje brodove i kreće na put prema krajnjim odredištima u lukama središnjeg i istočnog Mediterana.

Zastoji su učestali i u američkim lukama Čarlston i Savana zbog infrastrukturnih projekata i kvara na softveru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike