Nisu ni pokušali da otvore vrata i spasu decu: Novi detalji masakra u Teksasu ponovo bacaju svetlo na kukavičluk policije (FOTO)

21.06.2022

09:55

0

Autor: N. Pavlović

Policija Juvaldea je na udaru velikih kritika

Nisu ni pokušali da otvore vrata i spasu decu: Novi detalji masakra u Teksasu ponovo bacaju svetlo na kukavičluk policije (FOTO)
teksas - Copyright AP Photo/Dario Lopez-Mills, File

Nekoliko naoružanih policajaca nalazilo se u osnovnoj školi "Rob", u Teksasu, 19 minuta nakon što je u objekat upao napadač Salvador Ramos, novi su detalji slučaja. Međutim, policija je iz nekog razloga čekala oko sat vremena pre nego što je upala u učionicu u kojoj je napadač pobio 19 dece i dve učiteljice.

Lokalni mediji izneli su nove detalje o kukavičkom odgovoru policije. Podsetimo, Ramos (18) je poluautomatskom puškom 24. maja u školi ubio 21 osobu, nakon čega su ga snage reda likvidirale, ali mnogi podaci o celom događaju i dalje nisu potpuno jasni, pogotovo kada je reč o potezima policije.

Nadzorne kamere pokazuju policajce naoružane puškama u hodniku škole u 11.52 sata, a zna se da je Ramos zapucao u 11.33.

Snimci potvrđuju da je policija bila sasvim dovoljno opremljena da bi se obračunala sa ubicom, ali to nije učinjeno.

- Ukoliko su deca unutra, treba da uđemo - rekao je jedan policajac. U 12.03 stigao je još jedan policajac sa štitom, a potom i treći.

Ipak, u učionicu, gde je Ramos bio zatvoren, upali su u 12.46 časova.

Policija je prethodno napomenula da je do odlaganja došlo i zato što su tražili ključ kojim bi otvorili vrata učionice, međutim, mediji prenose da su bili opremljeni alatom koji lomi bilo koju bravu.

Profimedia
Ramos

Nisu se ni potrudili da otvore vrata

San Antonio ekspres njuz je saznao da policija Juvaldea nije uopšte pokušala da otvori vrata učionice tokom čitavih 77 minuta. Za to vreme je Ramos počinio krvavi pir.

Da stvar bude gora, sumnja se da vrata uopšte nisu bila zaključana kako se prvobitno tvrdilo.

Kako se navodi, osnovna škola "Rob" poseduje automatska vrata koja se sama zaključavaju nakon što se zatvore, ali na dan zločina su najmanje jedna bila pokvarena. To je Ramosu i omogućilo da uđe u zgradu.

AP Photo/Jae C. Hong
 

Pretpostavlja se da je isti slučaj bio i sa vratima učionice tako da je lako ušao unutra, ali to znači i da je policija mogla bez teškoća da ih otvori.

Osim toga, utvrđeno je da Ramos nije mogao ni da se zaključa iznutra.

Policajci su nakon masakra tvrdili da nisu mogli da nađu univerzalni ključ, a novi podaci otkrivaju da su pokušavali da otvore vrata drugih obližnjih učionica, a ne one u kojoj se dogodio zločin.

To nije jedini prigovor na ponašanje policije Juvaldea. Prethodno se pojavio izveštaj koji govori da su dva policajca imala priliku da upucaju Ramosa pre nego što je ušao u školu, ali da to nisu učinili jer su se plašili da će pogoditi decu koja su se igrala napolju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike