Suspendovano policijsko odeljenje škole u Juvaldiju: Još se čekaju rezultati istrage o masovnoj pucnjavi i propustima

08.10.2022

08:57

0

Iz okruga je saopšteno da je odluku o suspenziji policije doneo pošto su "noviji događaji pokazali da postoje dodatni razlozi za zabrinutost u pogledu rada te službe"

Suspendovano policijsko odeljenje škole u Juvaldiju: Još se čekaju rezultati istrage o masovnoj pucnjavi i propustima
AP22280629478436 - Copyright AP Photo/Dario Lopez-Mills, File

Školski okrug u Juvaldiju u američkoj državi Teksas danas je suspendovao svoje kompletno policijsko odeljenje, dok se čekaju zaključci istrage o masovnoj pucnjavi u maju u kojoj je ubijeno 19 učenika i dvoje nastavnika.

Iz okruga je saopšteno da se "na određeno vreme" suspenduju sve aktivnosti policijske službe, koja se, prema veb-sajtu okruga, sastoji od petoro policajaca i jednog čuvara.

U Juvaldiju se i dalje očekuju rezultati istrage koju vodi Asocijacija šefova policije Teksasa, kao i jedna spoljna firma, o pucnjavi u osnovnoj školi Rob elementari u Juvaldiju, koji treba da budu objavljeni ovog meseca.

Iz okruga je saopšteno da je odluku o suspenziji policije doneo pošto su "noviji događaji pokazali da postoje dodatni razlozi za zabrinutost u pogledu rada te službe", preneo je Glas Amerike.

Saopšteno je i da je "zbog nedavnih događaja" jedan od policajaca, Migel Hernandez, poslat na prinudni odmor. Ken Maler, direktor za usluge za učenike, takođe je na prinudnom odmoru i odlučio je da se penzioniše, saopštio je školski okrug.

AP Photo/Jae C. Hong
 

Okrug je odbio da pruži više informacija o suspenzijama i stanju rada policije. Policijska služba iz Juvaldija takođe nije bila dostupna da odgovori na pitanja novinara.

Policija je pod istragom zbog svog odgovora na pucnjavu u maju i kritikovana zbog veoma sporog reagovanja dok je naoružani napadač ubijao decu u jednoj učionici.

Školski okrug je takođe saopštio da je pozvao dodatne policajce iz teksaškog Sekretarijata za javnu bezbednost radi zaštite đaka u okrugu.

Pit Aredondo, šef male policijske službe zadužene za patroliranje oko škola, otpušten je sa mesta šefa policije u avgustu. Aredondo je žestoko kritikovan zbog načina na koji je policija reagovala na pucnjavu.

AP Photo/Jae C. Hong
 

Nedelju dana pre suspenzije policije školskog okruga, roditelji dece koja su preživela pucnjavu tužili su nezavisni konsolidovani školski okrug Juvaldija, bivše zvaničnike, kao i proizvođača oružja koje je korišćeno u napadu i druge.

Zvaničnici iz Juvaldija su pod istragom nakon što je skoro 400 policajaca više od sat vremena čekalo ispred učionica škole, pre nego što su upali u učionicu i ubili napadača. U julu je skupština Teksasa objavila izveštaj u kojem se krive "sistemski neuspesi" i loše liderstvo, dodajući da je broj žrtava bio veći zbog nereagovanja policije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike