Ruski ambasador u SAD: Vašington ne želi mir u Evropi, slanjem oružja samo produžava patnju kijevskog režima

25.05.2024

13:35

0

Američko ministarstvo odbrane objavilo je u petak paket pomoći Ukrajini od 275 miliona dolara

Ruski ambasador u SAD: Vašington ne želi mir u Evropi, slanjem oružja samo produžava patnju kijevskog režima
Copyright Profimedia

Vašington nije zainteresovan za postizanje mira u Evropi i samo produžava patnju režima Vladimira Zelenskog, rekao je novinarima ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov komentarišući najnoviji paket američkog oružja za Ukrajinu.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je u petak paket pomoći Kijevu od 275 miliona dolara za rešavanje "hitnih potreba na bojnom polju", dok ukrajinske oružane snage gube u Donbasu i Harkovskoj oblasti.

- Emblematično je da SAD najavljuju ovu nabavku smrtonosnih proizvoda iz lokalne odbrambene industrije istog dana kada je rusko rukovodstvo jasno i nedvosmisleno potvrdilo svoju spremnost za pregovore. Vašington ne želi mir u Evropi. Čini sve da produži sukob i poveća žrtve na ruskoj i ukrajinskoj strani, uključujući među civilima - rekao je Antonov.

Vašington je nagovestio da bi mogao da dozvoli "raketne udare duboko u rusku teritoriju", dodao je on i pozvao SAD da priznaju situaciju "na terenu" i "prestanu da pokušavaju da produže agoniju režima svog kućnog ljubimca".

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je da je Moskva spremna da se vrati za pregovarački sto, pod uslovom da se razgovori zasnivaju na aktuelnim realnostima na terenu.

Profimedia
Američki ATACMS

- Ali s kim pregovarati? To je neobično pitanje, slažem se - rekao je on novinarima u petak, napominjući da je "legitimitet aktuelnog šefa ukrajinske države istekao".

Na pravnom sistemu Ukrajine, njenom parlamentu, ustavnom sudu i drugim telima je da odrede kako dalje, rekao je Putin.

Mandat predsednika Zelenskog je istekao u ponedeljak, bez zakazanih izbora zbog vanrednog stanja, koje je uvedeno ubrzo nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike