Gejl je medicinsko čudo! Pobedila je 5 karcinoma, nema 11 organa: "Uvek sam videla rak kao neprijatelja kojeg treba pobediti"

18.05.2024

21:00

0

Baka desetoro unučadi je prava inspiracija, ne samo svojoj porodici već i u medicinskim krugovima

Gejl je medicinsko čudo! Pobedila je 5 karcinoma, nema 11 organa: "Uvek sam videla rak kao neprijatelja kojeg treba pobediti"
Copyright Profimedia

Gejl Din (72) iz Sidneja je medicinsko čudo, kažu australijski lekari!

Baka desetoro unučadi je prava inspiracija, ne samo svojoj porodici već i u medicinskim krugovima

.Njena neverovatna priča o borbi i preživljavanju pokazuje nepokolebljivu snagu ljudskog duha. Gejl je preživela čak pet različitih vrsta raka, a tokom svoje bitke sa ovim opakim bolestima, uklonjeno joj je čak 11 organa. Lekari je s pravom nazivaju "medicinskim čudom".

"Brojni lekari su mi rekli da ne poznaju nikoga ko je imao pet različitih veoma ozbiljnih karcinoma i da ih je preživeo. Zahvalna sam što sam živa", rekla je Gejl Din u emotivnom razgovoru.

Prvi karcinom sa 38 godina

Njena prva bitka sa rakom počela je kada je imala 38 godina, kada joj je sasvim slučajno na preventivnom pregledu otkriven rak dojke. Gejl se priseća trenutka kada je odlučila da obavi pregled:

"Danas besplatni mamografi. Nikad ranije nismo čuli za njih. Mislili smo da bi to moglo biti zabavno", priseća se baka svoje reakcije kada je ugledala tablu za preventivne preglede na koje je sa drugaricom otišla pukom slučajnošću. Ta slučajnost je otkrila njenu prvu strašnu dijagnozu.

Doktorka joj je saopštila da ima maligni tumor od četiri centimetara u levoj dojci zbog čega je Gejl ostala u šoku.

 

 

Imala sam 38 godina, osećala sam se dobro. Nikada nisam imala veliki medicinski problem bilo koje vrste, a ipak je postojao. Ali to je priroda raka. To je podmuklo", objasnila je i rekla da je odmah pomislila na svoje troje dece jer je samohrana majka.

Glavna motivacija bila su joj deca i prva reakcija joj je bila "kako da pobedi ovu opaku bolest", prenosi News.com.au.

Nakon operacije, gospođa Din je prošla kroz šest meseci „veoma teške“ hemoterapije, zbog koje je izgubila kosu. Čak i nakon operacije i lečenja, u glavi gospođe Din još je postojala misao da će joj biti uručena još jedna dijagnoza raka.

Pet godina kasnije, 1996, tokom mamografije, lekari su joj rekli da ima rak na drugoj dojci. Ovog puta, barem je znala sa čime ima posla.

"Posle prvog raka, ušla sam u režim borbe. Uvek sam videla rak kao neprijatelja kojeg treba pobediti. Nisam to video kao ubicu ili nešto čega bih se plašio. Prevaziću to", objasnila je Gejl.

Ali hemoterapija od nekoliko godina ranije je uzela danak i "pokvarila njene sisteme". Samo tri godine nakon drugog karcinoma usledila je treća dijagnoza.

Gejl je otišla kod ginekologa nakon što je doživela vaginalno krvarenje da proveri da li je sve u redu.

Rak "pojeo" matericu, a onda četvrta i peta operacija

"Doktor je sedeo na krevetu i imao je suze u očima. Onda mi je saopštio da mi je matericu celu 'pojeo' rak", rekla je Gejl i dodala da joj je ubrzo usledila operacija na kojoj je uklonjena materica.

Nakon treće operacije, Gejl je bila mirna 16 godina tokom kojih je zaista uživala, putovala i zaljubila se u svog sadašnjeg muža. Međutim, 2015. godine je tokom redovne kolonoskopije ustanovljeno da ima rak karlice veličine teniske loptice.

Taj period, nakon operacije, bio joj je najgori u životu. Ona je "devet najgorih nedelja" provela u krevetu, nije imala motivaciju da živi i bilo joj mrsko da živi.

Tretman je bio uspešan, ali je morala da sa sobom nosi torbu za kolostomu.

Prošle godine, kada je otišla na redovnu kontrolu zbog blokade creva sa svojom torbom za kolostomu, doktori su pronašli rak na levom bubregu.

"Bio je to veliki šok, ali moj specijalista je rekao da to nije problematično i da će mi izvaditi bubreg", objasnila je.

Nakon što je preživela karcinom i nakon što je uklonila mnoštvo organa, uključujući dojke, 26 limfnih čvorova, matericu, jajovode, jajnike, žučnu kesu i levi bubreg, 72-godišnjakinja se nada da se rak neće vratiti.

Godine 2017. odlučila je da se testira na mutaciju gena BRCA, koja je bila pozitivna i objasnila njena prva dva raka dojke.

Ona sada pomaže drugima nakon što je pristala da postane predmet istraživanja raka i apeluje na sve da se podvrgnu preventivnim pregledima kako bi imali vremena da reaguju ukoliko ih zategne ova grozna dijagnoza.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike