Nevena je preživela opasan rak: Čitav stomak mi je sečen, sve je "prepakovano", ali najteže mi je bilo što neću moći da rodim drugo dete

27.01.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Neveni Ilić život se preokrenuo za bukvalno 10 dana, kada je saznala da ima rak grlića materice

Nevena je preživela opasan rak: Čitav stomak mi je sečen, sve je "prepakovano", ali najteže mi je bilo što neću moći da rodim drugo dete
Nevena Ilić - Copyright 24sedam/Radovan Marković

Nevena Ilić ni slutila nije da će joj zbog jednog problema sa krvarenjem van ciklusa i odlaska kod lekara život biti promenjen iz korena, da će puno toga izgubiti ali dobiti mogućnost da svojom pričom inspiriše neke druge žene.

- Imala sam krvarenje van ciklusa i znala sam da nešto nije u redu jer sam i sama zdravstveni radnik. Svako abnormalno krvarenje ukazuje da nešto nije u redu i bukvalno sam za dva dana zakazala termin kod lekara i otišla na pregled - počinje priču Nevena.

Odmah nakon toga dat joj je uput za bolnicu a nakon toga je urađena biopsija gde je pronađen adenokarcinom na sva tri uzorka.

- I tada kreće borba! Bilo je potrebno bukvalno 10 dana da se otkrije i saznala sam tačno u ovoj nedelji prevencije borbe protiv raka grlića materice. Posle nekim mesec dana sam već imala operaciju - kaže Ilićeva.

- Jeste bilo teško u svemu tome, ali majka sam dečaka pa mi je pažnja odlazila na tu stranu. Ali, opet, imate to u sebi da se probudite i kažete sebi: "Ja imam karcinom" - priča ona i dodaje da sem krvarenja nije imala nikakve druge simptome.

24sedam/Radovan Marković
 

Nakon operacije lekari su odlučili da joj ne daju hemioterapiju.

- Tumor je bio veličine tri milimetra. Da je bio četiri već bi bila hemioterapija. Tako je konzilijum odlučio a taj milimetar me je spasio muka hemioterapije. Ali i na to sam bila spremna - objašnjava Ilićeva.

5 godina oporavka

Uprkos tome što je operacija prošla dobro, kao i oporavak, ona kaže da joj je još uvek teško.

- I dalje, nekako, proživljavate jedno te isto. Imate i strah. Nedavno sam radila magnetnu rezorancu i svaki put se suočavate sa svim tim, jer mislite da će to trajati do kraja života! - kaže ona.

Iako je praktično zdrava, onda objašnjava da je dve godine "bila u riziku" a da čitav proces od pronalaženja pa do potpunog izlečenja traje skoro pola decenije.

- Postoji neki rok od pet godina, a ovo je već treća. Tako da još uvek idem na te redovne kontrole. Ali, uzmite u proseku pet godina da sve traje - kaže ona.

Ono što joj je najteže palo u čitavoj priči nije bila samo bolest, već i to što je morala da se pomiri sa time da više neće imati decu.

24sedam/Radovan Marković
 

- Najteže mi je bilo to što više neću moći da rodim dete, drugo. Ali, opet, imam glavu na ramenima i jednog dečaka. Za neke normalne aktivnosti trebalo mi je dosta vremena jer je čitav stomak sečen, svi su organi vađeni... Sve se nekako "prepakuje", traži svoje mesto. Bilo je jako teško prebroditi sve to. Pa imate komplikacije posle operacije, pa u toku boravka u bolnici, posle toga isto... - priča Nevena.

Ova hrabra žena savetuje svim ženama da "osluškuju svoje telo" i da se redovno kontrolišu.

- Da se jednostavno odazivaju pregledima! Postoje skrininzi o kojima se priča, a na koje masa žena i ne ode. Da se redovno rade ginekološki pregledi, krvne i dodatne analize. Informišite se u bilo kom domu zdravlja, pa čak i u apoteci. Ja sam nakon svoje lične priče jedno stotinak žena usmerila na te preglede. Čak mi je jedna rekla da kada je čula moju priču, sutradan je otišla na pregled. I drago mi je zbog toga! - rekla je Nevena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike