Orban o napadu na Fica: Opravdano je povezivati atentat i rat u Ukrajini

17.05.2024

10:09

0

Premijer Mađarske smatra da je napadač sigurno bio levičar i pristalica rata

Orban o napadu na Fica: Opravdano je povezivati atentat i rat u Ukrajini
VIktor Orban - Copyright Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da je opravdano pretpostaviti da postoji veza između atentata na slovačkog premijera Roberta Fica i rata u Ukrajini.

Orban je izjavio da su samo Mađarska, Vatikan i odnedavno Slovačka zagovarale mir, dodajući da "moćni centri imaju interes u nastavku rata u Ukrajini", piše mađarska novinska agencija MTI.

Orban je rekao da je napadač sigurno bio levičar i za rat, te da pretpostavke o vezi između atentata i rata nisu neopravdane jer iza političara koji su za rat stoje velike sile.

- Oni koji su za mir ne smeju da se plaše i moraju da se suoče sa carstvom Soroša i, ako bude neophodno, američkom spoljnom politikom i moraju jasno da kažu da je u interesu Evrope da se strane vrate za pregovarački sto - rekao je Orban.

Fico je pogođen sa nekoliko hitaca kada je u sredu izašao da se poszdravi sa okupljenima nakon sednice vlade u gradu Handlovi.

Odmah je prebačen u bolnicu, gde je dva puta operisan i gde se sada oporavlja, dok je napadač, pisac Juraj Cintula uhapšen na mestu događaja i optužen za pokušaj ubistva s predumišljajem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike