RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah: Oborili smo izraelski balon za otkrivanje raketa; Berbok: Rat protiv Hamasa se ne može dobiti vojnim putem

17.05.2024

17:09 >> 00:11

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah: Oborili smo izraelski balon za otkrivanje raketa; Berbok: Rat protiv Hamasa se ne može dobiti vojnim putem
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 221. dan!

EU poziva Tel Aviv da prekine vojne operacije širom Pojasa Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je odluku UN o palestinskoj kandidaturi za članstvo.

Žestoke vatrene borbe besne u Džabaliji u severnoj Gazi i u južnom Rafi dok se pojačavaju izraelski vojni upadi protiv palestinskih oružanih grupa. Hamas i izraelska vojska trpe značajne neprijateljske žrtve.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima od 7. oktobra porastao je na 35.233

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu uživo:

23.59 - Hjuman rajts voč: Izrael blokira pomoć uprkos tome što deca umiru od gladi

Uprkos tome što deca umiru od gladi u Gazi, izraelske vlasti i dalje ograničavaju preko potrebnu pomoć u hrani, soapšteno je danas iz humanitarne organizacije Hjuman rajts voč.

''Uprkos tome što deca umru od gladi i gladi u Gazi, izraelske vlasti i dalje blokiraju pomoć kritičnu za opstanak stanovništva Gaze'', rekao je direktor Hjuman rajts voča za Izrael i Palestinu Omar Šakir, prenosi Al Džazira. On je naveo da izraelske vlasti ometaju 11 različitih humanitarnih agencija UN da dopreme pomoć u Gazu preko Egipta i to tako što samovoljno brane dopremanje kritičnih humanitarnih pošiljki.

22.53 - Hezbolah: Oborili smo izraelski balon za otkrivanje raketa u napadu dronom

Naoružana libanska grupa objavila je video snimke na kojima se vidi kako je pratila izraelski balon Ski Dev raspoređen u severnom Izraelu da bi otkrio nadolazeće rakete.

 

 

Hezbolah je rekao da je lansirao dron napunjen eksplozivom na letelicu i postigao direktan pogodak. Izraelska vojska je potvrdila da je dron udario u "balon koji je bio na zemlji" u vojnoj bazi na severu Izraela.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da nema žrtava i da vojska nije pretrpela nikakve smetnje u svojoj sposobnosti da fotografiše to područje iz vazduha.

22.22 - Berbok: Rat protiv Hamasa se ne može dobiti samo vojnim putem

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je danas da Nemačka smatra svojom dužnošću da spreči nestanak države Izrael i njen poraz u sukobu sa Hamasom, napominjući da se ta militantna grupa ne može pobediti samo vojnim putem.

Profimedia
 

"Naš državni zadatak je da stanemo u odbranu bezbednosti Države Izrael. To takođe znači učiniti sve da Izrael ne izgubi ovaj rat", naglasila je Berbok.

21.21 - Španija je odbila da dozvoli Izraelu da pristane brod sa oružjem

Španija nije dozvolila da brod sa oružjem za Izrael pristane u jugoistočnu luku Kartahena, izjavio je u četvrtak ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares.

Albares je potvrdio izveštaje da je brod Marijana Danica prevozio oružje u Izrael i da je zatražio dozvolu da pristane u Kartahenu 21. maja.

 

 

On je rekao da je zabrana pristajanja u španskim lukama u skladu sa politikom Španije da zabrani izvoz svog oružja u Izrael od izbijanja rata u Gazi u oktobru.

20.10 - Advokatica Južne Afrike: Zone za evakuaciju Izraelu služe kao zone istrebljenja

Advokatica Južnoafričke Republike u Međunarodnom sudu pravde Blin Ni Graleg je izjavila da vojnici Izraela vide zone evakuacije u Gazi kao "zone istrebljenja", prenosi Al Džazira.

Graleg je istakla da u Gazi na svakih deset minuta jedno dete bude ubijeno ili ranjeno.

"Dokazi koji su pred sudom ukazuju na to da su razmere pokolja u Gazi mnogo veće od onih u Ukrajini i Rusiji", rekla je Graleg i dodala da je u Gazi broj žrtava daleko veći od onog koji je neophodan za rat.

20.01 - Izraelska vojska: Još 15 vojnika ranjeno u sukobima u Gazi i blizu Libana

Izraelska vojska saopštila je da je u posljednja 24 sata u Gazi i blizu granice sa Libanom ranjeno još 15 vojnika.

U vojnom saopštenju navodi se da je 11 vojnika ranjeno u kopnenim borbama u Gazi, a četiri su ranjena u blizini granice Izraela sa Libanom.

 

 

Prema najnovijim vojnim podacima, najmanje 626 izraelskih vojnika je ubijeno, a 3.494 ranjeno od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra.

Više od 35.200 Palestinaca je ubijeno – velika većina njih su žene i djeca – i 79.200 je ranjeno, prema vlastima u Gazi.

19.23 - IDF: Pogođeno 10 ciljeva u Libanu, sprečen napad Hezbolaha

IDF saopštava da je pogođeno oko 10 ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući zgrade u kojima su bili okupljeni operativci, prenosi Tajms of Izrael.

IDF takođe potvrđuje da je ranije danas izveo napad dronom na vozilo sa dvojicom operativaca Hezbolaha, u blizini gradova Kana i Sedikina na jugu Libana.

Prema IDF-u, njih dvojica su bili ”na putu da izvrše trenutni teroristički napad“ na Izrael.

U međuvremenu, borbeni avioni su pogodili nekoliko lokacija Hezbolaha, uključujući zgradu i osmatračnicu u Mais al-Jabalu, drugu zgradu u Kafr Kili i još dve zgrade u Nakuri i Huli, gde su bili okupljeni operativci, navodi ID.

18.56 - Južna Afrika traži od Suda u Hagu da naloži zaustavljanje ofanzive na Rafu

Južna Afrika zatražila je od uprave Međunarodnog suda u Hagu da naredi zaustavljanje izraelske ofanzive na Rafu, ističući da je u toku uništenje palestinskog naroda, prenosi Rojters.

Uz to, zahtev je i da se izraelske trupe povuku sa celokupne palestinske teritorije.

U Međunarodnom sudu pravde su otpočela saslušanja, nakon što je Južna Afrika prošle nedelje zatražila dodatne hitne mere za zaštitu Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze gde je više od milion Palestinaca pronašlo sklonište.

18.22 - Huti: Svi brodovi koji plove ka Izraelu su meta

Bilo koji brod, bilo koje kompanije, koji ide ka izraelskim lukama biće na meti jemenskih Huta, koje podržava Iran, poručio je u televizijskom obraćanju vođa te grupe Abdulmalik, prenosi Rojters.

17.08 - Kancelarija za medije u Gazi: Više od 100 akademskih radnika ubijeno u izraelskim napadima

Vladina kancelarija za medije objavila je imena naučnika, akademika, univerzitetskih profesora i istraživača koji su ubijeni otkako je Izrael započeo rat protiv Gaze prošlog oktobra.

- Osim toga, okupacija je potpuno uništila više od 103 univerziteta i škola, uz delimično uništenje 311 univerziteta i škola - dodaje se u saopštenju kancelarije.

15.33 - Egipatski predsednik: Izrael nastavlja da izbegava napore da se postigne prekid vatre

Abdel Fatah Al Sisi, čija je zemlja posredovala u pregovorima o primirju, kaže da Izrael nastavlja da izbegava odgovornost i nastojanja da postigne dogovor o prekidu vatre s Hamasom.

14.42 - Najmanje dve osobe ubijene u izraelskom napadu na jug Libana

U izraelskom napadu je pogođeno vozilo koje se kretalo u blizini grada Sidikine u južnom Libanu, pri čemu su dve osobe poginule, javlja libanska veb-stranica Al Nahar.

Libanska Nacionalna novinska agencija također je izvestila da su dve osobe ubijene u raciji u toj oblasti.

14.33 - Izrael šalje dodatne trupe u Rafu

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će se dodatne snage pridružiti kopnenoj operaciji u Rafi i da će "savladati Hamas".

- Ova operacija nastaviće se dok dodatne snage budu pristizale. Nekoliko tunela u tom području uništili su naši vojnici, a uskoro će biti uništeni i dodatni tuneli. Ova aktivnost će se intenzivirati. Hamas nije organizacija koja se može reorganizovati; nema rezervnih snaga, nema rezervnih zaliha niti sposobnosti da nam se odupre. Cilj je da što više iscrpljujemo Hamas - navodi Galant u saopštenju.

Profimedia
 

13.04 - Intenziviraju se napadi između Hezbolaha i izraelske vojske

Izraelska vojska objavila je operativno ažuriranje u kom stoji da je 40 raketa ispaljeno iz Libana prema okupiranoj Golanskoj visoravni.

Libanska grupa Hezbolah tvrdi da je “izvela raketni napad s više od 60 raketa katjuša” na nekoliko položaja izraelske vojske.

12.45 - Broj ubijenih Palestinaca porastao na 35.272

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 35.272 Palestinca ubijeno, a 79.205 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra.

Broj smrtnih slučajeva uključuje najmanje 39 stradalih u posljednja 24 sata, navodi Ministarstvo.

12.20 - UN: Glavni prelazi u Gazi i dalje zatvoreni

Gotovo je nemoguće distribuirati pomoć unutar Pojasa Gaze, gdje je raseljeno više od 1,7 miliona ljudi, kaže Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), dodajući da su prijelazi “zatvoreni, nesigurni za pristup ili da nisu logistički održivi.

 

 

Glavni granični prijelaz Rafah s Egiptom, koji je sada okupirala izraelska vojska, u potpunosti je zatvoren od 8. maja, čime je prekinut jedini put za evakuaciju povrijeđenih Palestinaca kojima je potrebna medicinska pomoć.

11.04 - Hezbolah lansirao više od 60 raketa na Izrael

Libanska grupa Hezbolah koju podržava Iran saopštila je da je lansirala "više od 60" raketa na izraelske vojne položaje u znak odmazde za noćne vazdušne napade na istok zemlje, prenosi AFP.

10.08 - WFP obustavlja distribuciju hrane u Rafi

Svetski program za hranu (WFP), agencija Ujedinjenih nacija, kaže da je ponestalo zaliha na jugu Rafe i da je obustavila distribuciju pomoći u hrani od 11. maja.

Nagalašavaju da se hrana i dalje dostavlja u Kan Junisu i Deir El Balah, ali u ograničenom kapacitetu.

9.35 - Izraelski vojnici napadaju palestinske farmere u blizini Vitlejema

Izraelske snage napale su brojne palestinske poljoprivrednike južno od Vitlejema na Zapadnoj obali izvestila je novinska agencija Vafa.

9.02 - Crveni polumesec: Sve više ubijene dece u izraelskom ratu u Gazi

 

 

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) izvestilo je da je više od 15.000 dece ubijeno u Gazi.

Od 7. oktobra više od 35.000 ljudi ubijeno je u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu.

Oko 500 Palestinaca takođe je ubijeno u napadima izraelskih snaga i doseljenika širom okupirane Zapadne obale.

7.00 - Izraelski opozicioni lider kaže da vlada gubi kontrolu

Jair Lapid je rekao da sve dok je Netaijahuova vlada na vlasti, Izrael neće moći da dobije rat u Gazi.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

Njegovi komentari usledili su nakon što je ministar odbrane Joav Galan odbacio mogućnost izraelske civilne ili vojne vladavine nad posleratnom Gazom.

„Vlada je izgubila kontrolu“, napisao je Lapid u postu na platformi Iks. „Vojnike ubijaju svakog dana u Gazi i međusobno se bore na televiziji“. Kabinet je u rasulu i nefunkcionalan. Ministri protestuju ispred sednica vlade.“ „Jedan kabinet šalje konvoje humanitarne pomoći, a drugi ih spaljuje“, dodao je on. „Odnosi sa SAD se urušavaju, srednja klasa se urušava, oni su izgubili sever“.

„Ne možemo ovako dalje. Sa ovom vladom nećemo pobediti“.

6.51 - Šef Hamasa kaže da su izraelski amandmani na predlog o prekidu vatre zastali

Ismail Hanije, šef Hamasove političke kancelarije, okrivio je Izrael za zastoje u pregovorima, rekavši da su njegovi amandmani na predlog o prekidu vatre u Gazi koje su uneli posrednici Katar i Egipat zaustavili pregovore.

On je odbacio svako posleratno rešenje u Gazi koje isključuje Hamas, dodajući da njegova grupa ostaje pri svojim zahtevima da sporazum o prekidu vatre treba da okonča rat u opkoljenoj enklavi.

Hanije je takođe rekao da Izrael dovodi zatvorenike u opasnost nastavljajući rat protiv Gaze.

- Neprijateljsko insistiranje na nastavku invazije na Rafu dovodi u opasnost čitave pregovore - dodao je on.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike