Ruski nuklearni buzdovan! "Bulava" uvedena u operativnu upotrebu - nosi nekoliko bojevih glava i ide kroz vodu (VIDEO)

15.05.2024

22:05

0

Bulava je proizvod suvremenih tehnologija i predstavlja vrhunac ruske inženjerske i vojne sposobnosti u području balističkih raketa

Ruski nuklearni buzdovan! "Bulava" uvedena u operativnu upotrebu - nosi nekoliko bojevih glava i ide kroz vodu (VIDEO)
Balistička raketa "bulava" - Copyright Profimedia

Podmornička interkontinentalna balistička raketa "bulava" ("buzdovan" u prevodu sa ruskog jezika), koju je razvio Moskovski institut toplotne tehnike, je i zvanično uvedena u operativnu upotrebu Oružanih snaga Ruske Federacije, izjavio je generalni direktor i glavni projektant instituta Juri Solomonov, prenosi TASS.

"Sedmog maja, potpisan je ukaz o uvođenju raketnog sistema 'bulava' u operativnu upotrebu", rekao je Solomonov.

 

 

Nosači ovih balističkih raketa biće strateške podmornice na nuklearni pogon klase "borej" i "borej-a" (Projekat 955/955A). Trenutno, ruska mornarica raspolaže sa ukupno sedam podmornica iz ovih klasa, a svaka od njih može nositi po 16 "bulava".

Prema dostupnim podacima, jedna raketa može imati šest do deset nuklearnih bojevih glava snage po 100 do 150 kilotona, koje imaju zasebno navođenje, a uz njih svaka "bulava" nosi i do 40 mamaca. U zavisnosti od broja bojevih glava, domet rakete je 4.000 km sa deset, odnosno 9.500 km sa šest bojevih glava.

 

 

Podsećanja radi, poslednje zabeleženo probno lansiranje "bulave" obavljeno je početkom novembra 2023. godine i to sa podmornice "Car Aleksandar Treći", klase "borej-a".

Na spektakularnim snimcima koje je objavilo Ministarstvo odbrane vidi se Jurij Dolgoruki, podmornica sa balističkim projektilima klase Borej, koja prelazi vode Barencovog mora. Podmornica zaranja na dubinu periskopa da ispali svoje oružje – projektil na tečno gorivo "bulava" iz potopljenog položaja. Druga podmornica, Tula starije generacije, ispalila je sličan projektil nazvan Sineva (tamnoplava). Obe rakete su uspešno pogodile svoje ciljeve u oblasti Arhangelsk i Kamčatke, potvrdila je tada vojska.

Bulava je proizvod suvremenih tehnologija i predstavlja vrhunac ruske inženjerske i vojne sposobnosti u području balističkih raketa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike