Patrušev upozorio: Akcije SAD povećavaju rizik od primene nuklearnog oružja

08.11.2023

14:14

0

Moskva, prema njegovim rečima, redovno dobija informacije o opasnim eksperimentima koje zapadne zemlje sprovode na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza

Patrušev upozorio: Akcije SAD povećavaju rizik od primene nuklearnog oružja
Nikolaj Patrušev - Copyright Ronen Zvulun/Pool, via AP

Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, izneo je na sastanku sa kolegama iz Zajednice Nezavisnih Država (ZND) u Moskvi svoje viđenje dešavanja u svetu.

Patrušev je tvrdio da Zapad, predvođen Vašingtonom, sistematski nastoji da destabilizuje situaciju u zemljama koje smatra neposlušnim ili nepogodnim, što postiže tako što podstiče i podržava krizne situacije u tim zemljama, koristeći različite metode kao što su ucene, manipulisanje javnim mnjenjem, pretnje primenom sile i pokušaji rušenja legitimno izabranih vlada.

- U isto vreme, NATO je formiran kao sredstvo kolektivne agresije Zapada - istakao je sekretar ruskog Saveta bezbednosti.

Patrušev je naglasio i da destruktivna politika Zapada povećava rizik od upotrebe nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, što dodatno komplikuje međunarodne odnose, dok se režim kontrole naoružanja u svetu urušava.

Moskva, prema njegovim rečima, redovno dobija informacije o opasnim eksperimentima koje zapadne zemlje sprovode na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, posebno SAD.

Nadalje, Patrušev ističe da se ubrzano odvija militarizacija kosmosa i sajber prostora, što dodatno doprinosi napetostima u međunarodnim odnosima.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ruski zvaničnik takođe smatra da postupci Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije slabe rad organizacija kao što su Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), Savet Evrope (SE) i neki organi Ujedinjenih nacija (UN).

Patrušev je izjavio i da postupci SAD stimulišu porast zajedničkih pretnji i izazova u međunarodnoj areni, uključujući terorizam, trgovinu narkoticima i transnacionalni organizovani kriminal.

- Neodgovorni postupci SAD ne samo da doprinose zaoštravanju starih i pojavi novih kriza, već i onemogućavaju mirno rešavanje sukoba, što trenutno možemo da vidimo na Bliskom istoku - kazao je on.

Istovremeno se, prema njegovim rečima, svetski poredak usmeren na interese Zapada postepeno ruši i taj proces je nepovratan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike