Loše vesti iz Rusije: Nema šanse za obnovu nuklearnih sporazuma sa SAD

29.11.2023

14:58

0

U ovom trenutku „ne postoji opcija“ da se nastavi sa Novim START-om ili da se on zameni, istakao je Rjabkov

Loše vesti iz Rusije: Nema šanse za obnovu nuklearnih sporazuma sa SAD
Copyright Profimedia

Slom u odnosima SAD i Rusije čini kontakte, čak i po pitanju važnih stvari kao što je strateški balans snag,a gotovo nemogućim, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za ruski list "Izvestija". Poslednji preživeli bilateralni sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja verovatno će isteći, što će dovesti do moguće trke u naoružanju, predvideo je on u intervjuu objavljenom u sredu.

Novi START, sporazum koji je ograničavao nuklearne arsenale Moskve i Vašingtona, poslednji put je obnovljen u januaru 2021, nekoliko dana nakon što je Džo Bajden inaugurisan za predsednika SAD. Moskva je suspendovala svoje učešće u sporazumu u februaru, navodeći kao razlog umešanost SAD u sukob u Ukrajini i napade Kijeva na ruske vazdušne baze u kojima su smešteni strateški bombarderi.

U ovom trenutku „ne postoji opcija“ da se nastavi sa Novim START-om ili da se on zameni nakon što istekne u februaru 2026, rekao je Rjabkov.

- Moramo da uzmemo u obzir nivo neprijateljstva naših protivnika i njihovu bezobzirnu želju da napumpaju kijevski režim svim vrstama oružja - objasnio je on, nazivajući situaciju „suprotnom od onoga čemu smo uvek težili“.

Rjabkov je sugerisao da ljudi u Vašingtonu možda traže novu trku u naoružanju, sličnu onoj koju je pokrenuo predsednik Ronald Regan sa Strateškom odbrambenom inicijativom. Ako se Amerikanci nadaju da će ponoviti Reganovu prevaru, greše, rekao je Rjabkov.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File
Rjabkov

- Nećemo nasedati na provokacije koje su odlika američke politike na ruskom koloseku, garantovaćemo našu bezbednost - obećao je diplomata.

On je takođe primetio da Rusija ne vidi potrebu za bilo kakvim sporazumima o nuklearnom oružju sa Kinom, s obzirom na to da su dve nacije postigle „savršeno razumevanje o svim pitanjima“.

Zvaničnici iz administracije predsednika Donalda Trampa tvrdili su da žele trilateralni sporazum sa Rusijom i Kinom koji bi zamenio Novi START kada su se zalagali protiv njegovog obnavljanja.

Oni su takođe naveli potrebu da se suprotstave Kini kada su SAD 2018. objavile nameru da se povuku iz INF sporazuma, još jednog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja sa Rusijom koji je zabranio obema stranama da postavljaju rakete srednjeg dometa na kopnu.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike